≫ 

Kurti ne odustaje od "principa reciprociteta", ali i dalje ne precizira šta to znači

On je rekao da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao "reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti"

  • 3

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti rekao je danas da želi da takse na robu iz centralne Srbije i BiH zameni "principom reciprociteta", ali nije precizirao šta to tačno znači.

On je u Londonu, na samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem su učestvovali premijeri šest ekonomija regiona, rekao da su takse od 100 odsto na robu uvedene kao "reakcija na kampanju Srbije za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti i kampanje da se spreči članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama".

- Mi želimo da zamenimo takse principom reciprociteta. To nije akt indignacije ili osveta, osećamo se diskriminisanim i želimo ravnopravnost - rekao je Kurti.

On je naveo i da, kako je rekao, "Kosovo želi dobre odnose sa Srbijom, kao dve susedne zemlje".

Takođe je dodao da veruje u dugoročni mir, stabilnost i bezbednost na Balkanu, a da nema boljeg recepta od Evrope posle Drugog svetskog rata.

Naveo je da je BDP zemalja na Zapadnom Balkanu, zajedno, manji od BDP pojedinih zapadnoevropskih zemalja i da su zato važne investicije u regionu.

- Na Kosovu su insitucije spremne, jer su se desile demokratske promene, opozicija je pobedila i to je ono što je bilo potrbeno za promene i razvoj - rekao je Kurti.

Brnabić: Ne reciprocitet, nego CEFTA

Premijerka Ana Brnabić nije danas na Samitu EBRD, u Londonu, htela da replicira prištinskom premijeru Aljbinu Kurtiju na najavu zamene taksi merama reciprociteta, jer joj je, kako ističe, bilo važno da ekonomski predstavi ne samo Srbiju, već i ceo region, od čije budućnosti, u velikoj meri, zavisi budućnost Srbije.

Brnabić je, naime, ukazala na samitu na potrebu ukidanja taksi, a Kurti je u svom obraćanju insistirao na reciprocitetu.

- Ne mere reciprociteta, nego CEFTA sporazum - jednostavna je formula - rekla je Brnabić novinarima, te ukazala, kao i svojim sagovornicima na samitu, da je situacija sa taksama izuzetno jednostavna, jer postoje potpisani sporazumi, koji se moraju poštovati, a jedan od njih je CEFTA.

EBRD LONDON SAMIT Brnabić je, naime, ukazala na samitu na potrebu ukidanja taksi, a Kurti je u svom obraćanju insistirao na reciprocitetu - Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

- Ne možete razgovarati o recipročnim merama, ili da li se nešto poštuje ili se nešto ne poštuje. Sve jasno piše u CEFTI i mi zahtevamo da svi poštuju CEFTA sporazum, uključujući privremene institucije samouprave u Prištini - rekla je Brnabić.

Premijerka je istakla da bi sve osim toga, otvaranje bilo koje teme van CEFTA sporazuma, bilo ulaženje u sivu zonu u kojoj bi svako mogao da kaže da misli da bi trebalo da uvede "ovo ili ono".

- Pogledajte CEFTA sporazum, koji želimo da se poštuje. Ako vam se nešto ne sviđa u CEFTA sporazumu, možete na Sekretarijatu da pokrenete te teme, da vidimo kako će ostali prema njima da se postave - rekla je Brnabić.

To je, kaže, jedini način da se pokažemo kao ozbiljni partneri, pre svega, prema investitorima iz EU, SAD, Kine, Rusije…

- Ne mere reciprociteta, nego CEFTA sporazum - poručila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    25. februar 2020 | 05:47

    Ne i ne.Kosovo je provincija Srbije i ostaje a zapad i kosovski albanci mogu izmisljati sta hoce.Zapad je potpisao povelju rez.1244 zasto je se ne pridrzava.Nemozemo vjerovati ,nemamo na cemu da vjerujemo NATO zemljama,sve su okrenuli protiv nas a prizivaju se kao prijatelji.

  • VuleVuk

    24. februar 2020 | 23:39

    Može reciprocitet. Srbija da prihvati ukidanje taksi, a albanci s Kosova da plate izgubljenu dobit, nastalu zbog uvođenja taksi.

  • Andrej

    24. februar 2020 | 23:37

    Znači, da na robi koja bi eventualno bila izvožena u Srbiju u dokumentaciji i na deklaracijama stoji "Republika Kosovo". To je jedna i najproblematičnija tačka njihovog plana o "reciprocitetu".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA