≫ 

Potpredsednica Skupštine Vojvodine napustila SRS jer je Milutin Jeličić Jutka ušao u radikale

Čim se krenulo sa davanjem podrške Jeličiću, odlaskom na suđenja i izjavama za medije, krenula je lavina nezadovoljstva među članovima u stranci, jer svakom elementarno pristojnom čoveku to smeta - rekla je Smiljana Glamočanin Varga

  • 13
Milutin Jeličić Jutka Printskrin: Youtube/RTV Brus

Nekadašnji predsednik opštine Brus, Milutin Jeličić Jutka, osumnjičen za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja zvanično je postao član Srpske radikalne stranke na prošloj sednici Izvršnog odbora, koja je održana pre dve nedelje. Nezadovoljna odlukom da bude primljen u stranku, ostavku je podnela Smiljana Glamočanin Varga, aktuelna potpredsednica Skupštine AP Vojvodine iz redova radikala i sa grupom bivših članova te stranke osnovala Pokret za Banat.

Kako nam je potvrdila, donošenju odluke o napuštanju stranke presudilo je saznanje o prijemu Milutina Jeličića Jutke u SRS, za kojeg se inače spekuliše i da će biti u vrhu izborne liste i jedan od potpredsednika stranke. Saopštila je da će novoosnovani Pokret za Banat svoju podršku na nastupajućim izborima dati Socijalističkoj partiji Srbije.

- Čim se krenulo sa davanjem podrške Jeličiću, odlaskom na suđenja i izjavama za medije, krenula je lavina nezadovoljstva među članovima u stranci, jer svakom elementarno pristojnom čoveku to smeta. Zamislite da u jednoj tradicionalističkoj stranci neko takvu pojavu kao što je Jutka podržava - rekla je Glamočanin za Telegraf.rs.

Pošto je odluka o njegovom prijemu saopštena na sastanku IO stranke, Glamočanin je podnela ostavku, a za njom i svi predsednici opštinskih odbora i funkcioneri okružnog odbora.

Objašnjenje za ovu odluku radikala nije čula, kaže, i jasno joj je kakvu korist Jeličić ima od učlanjenja, zbog priče da posle može da se poziva na poslanički imunitet i izbegne kaznu. Međutim, nije joj jasno "zbog čega su to njene doskorašnje stranačke kolege odlučile".

Smiljana Glamočanin Varga Smiljana Glamočanin Varga, aktuelna potpredsednica Skupštine AP Vojvodine iz redova radikala napustila je tu stranku zbog Milutina Jeličića-Printskrin: Youtube/Radio-televizija Vojvodine

- I čoveku koji nema političko iskustvo je lako da zaključi da ovim potezom radikali ne mogu da dobiju politički poen kod glasača. Činjenica je da je Jeličić neko ko je 20 godina predsednik opština, u svim režimima, da ima toliko osnovanih optužbi za seksualno uznemiravanje žena, razne finansijske malverzacije. Naravno da je svako nevin dok se ne dokaže, ali je potpuno iracionalno da dok protiv nekoga traju procesi takve prirode, vi ga primate u stranku - rekla nam je Glamočanin.

Šta se dešava ukoliko se optuženi pozove na poslanički imunitet?

Prema zakonu, narodni poslanik koji se pozvao na imunitet ne može biti pritvoren, niti se protiv njega može voditi krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora, a da to ne odobri Narodna skupština. Pravilo je da ovaj imunitet ne štiti poslanike za teže delikte i bez odobrenja Skupštine može biti uhapšen poslanik za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina.

O ovome govore i članovi 252, 253. i 254. poslovnika o Narodnoj skupštini, koji ne definišu vreme izvršenja krivičnog dela, odnosno bave se samo pritvaranjem i osuđivanjem na zatvorsku kaznu osuđenog poslanika.

Dela koja se Jutki stavljaju na teret imaju propisanu kaznu do tri godine, što znači da on može zloupotrebiti poslanički mandat i pozvati se na imunitet.

Za šta se tereti Milutin Jeličić Jutka

Podsećamo, Milutin Jeličić Jutka, nekadašnji predsednik opštine Brus, optužen je za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja.

Milutin Jeličić Jutka Milutin Jeličić Jutka, nekadašnji predsednik opštine Brus, optužen je za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja-Printskrin: Youtube/RTV Brus

Njegova bivša sekretarica Marija Lukić, u javnost iznela sve detalje ove afere, a pošto je ona odlučila da progovori, Jutku je za seksualno uznemiravanje prijavilo još sedam žena.

Ipak, samo je u slučaju Marije Lukić podignuta optužnica, jer je sud samo njenu tužbu uvažio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sapcanin

    25. februar 2020 | 14:03

    Bravo gospodjo isptavno ste postupili.

  • Boža zemunac

    25. februar 2020 | 15:11

    Bravo Smiljana,svaka čast.

  • Dgbg

    25. februar 2020 | 15:01

    Sto je najgore ..jutka je sekretarici neko vreme bio zanimljiv ..samo nije znao da stane..zaljubio se ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA