≫ 

U ruskoj ambasadi održan prijem povodom Dana branilaca otadžbine: Prisustvovao i Vučić

Prijem je zvanično počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije

  • 52
Aleksandar Vučić, prijem u ambasadi

FOTO: TANJUG / RADE PRELIC

U ambasadi Rusije održan je svečani prijem povodom ruskog državnog praznika Dana branilaca otadžbine, a domaćin je bio ambasador Aleksandar Bocan - Harčenko. Prijemu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Razvoj vojne i vojno-tehničke saradnje Srbije i Rusije, pod nadzorom predsednika dve zemlje, usmeren je ka tome da Srbija ostane nezavisna, da sama odlučuje o svojoj sudbini i da bude u stabilnom regionu - rekao je Bocan-Harčenko na prijemu povodom Dana branioca Otadžbine, ruskog državnog praznika.

Bocan-Harčenko je kazao da su prošlonedeljni razgovori ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom u Beogradu dali novi podsticaj saradnji dve zemlje.

- Savremena ruska armija brižljivo gaji tradiciju ruske vojske, opremljena je na najsavremeniji način i spremna je da pomogne svojim prijateljima - naveo je ruski ambasador.

On je kazao da je za Rusiju velika čast što će predsednik Srbije obeležiti 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi 9. maja.

Bocan-Harčenko je rekao da se proslavom Dana branioca otadžbine obeležava događaj koji ima presudan značaj u ruskoj istoriji i koji je "simbol ruske vojske, herojske tradicije, patriotizma i jedinstva vojske i naroda".

- Ovo je praznik celog ruskog naroda, praznik stvaralaca velikih pobeda i najveće od njih, pobede u Drugom svetskom ratu - naveo je.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Bocan-Harčenko

- Ovo je praznik celog ruskog naroda, praznik stvaralaca velikih pobeda i najveće od njih, pobede u Drugom svetskom ratu - naveo je Bocan-Harčenko - Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Prijemu u Ambasadi Rusije u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, predstavnici drugih političkih stranaka, diplomatskog kora, ruske i srpske vojske, verskih zajednica, medija i druge zvanice.

Prijemu, koji je zvanično počeo intoniranjem himni Rusije i Srbije, prisustvovali su i drugi predstavnici državnog rukovodstva, predsednica Skupštine Maja Gojković, potpredsednik Skupštine Veroljub Arsić, ministri Aleksandar Vulin, Zoran Ðorđević, kao i predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora, Vojske Srbije i vojnog diplomatskog kora.

Među prisutnima je bio i direktor policije Vladimir Rebić, predsednik SANU Vladimir Kostić i druge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Bocan-Harčenko

Državni vrh na prijemu u ruskoj ambasadi - Foto: TANJUG / RADE PRELIC

Dan branilaca otadžbine, 23. februar, jedan je od najvećih ruskih praznika, a pod tim nazivom proslavljava od 1993. godine u znak sećanja na da prvog masovnog regrutovanja u Crvenu armiju u Peterburgu i Moskvi - 23. februar, 1918. godine, kao i na prvu borbenu akciju protiv okupacione armije Nemačke.

Dan branioca otadžbine slavi se 23. februara u Rusiji, Belorusiji, Azerbejdžanu i Kazahstanu, u znak sećanja na prve borbe Crvene armije protiv nemačkog okupatora 1918. godine, u Prvom svetskom ratu.

Tokom sovjetskog perioda praznik je bio poznat kao Dan Crvene armije i Dan sovjetske armije.

(Telegraf.rs/Tanjug/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    25. februar 2020 | 19:26

    Dan branilaca otadzbine je jako vazan za nama bratski narod. Lep gest postovanja prema Rusiji je i prisustvo naseg predsednika, kao i visokih funkcionera, na prijemu u ruskoj ambasadi.

  • Salamander

    25. februar 2020 | 19:28

    Drzati se brace sa istoka odatle sunce izlazi i greje nas.

  • Zeljko85

    25. februar 2020 | 20:00

    Srpsko - rusko prijateljstvo i saradnja je na mnogo većem nivou zahvakjujući Vučiću i Putinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA