Savet ministara EU pozdravio novu metodologiju proširenja

Komesar za proširenje Oliver Varhelji upoznao je evropske ministre sa predlogom Komisije o izmenjenoj metodologiji pristupnih pregovora

  • 4

Savet ministara EU sa sastanka u Briselu pozdravio je izmenjenu metodologiju procesa pristupanja Uniji, a iz Saveta poručuju da u martu očekuju pozitivne odluke za nastavak procesa proširenja na Zapadni Balkan.

- Postoji velika podrška za angažman na tri koloseka u 2020. godini tj. za revidiranu metodologiju, otvranje pristupnih pregovora za Severnom Makedonijom i Albanijom kao i za fokusiranje na ekonomski razvoj i vladavinu prava u regionu - izjavio je potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčović.

Sastanak Saveta ministara opštih i evropskih poslova protekao je u znaku priprema za samit EU lidera koji bi u martu, između ostalog, trebalo da se vrate na pitanje politike porširenje u cilju ponovnog pokušaja postizanja konsenzusa o otvranju pristupnih pregovora sa Sevrenom Makedonijom i Albanijom.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji upoznao je evropske ministre sa predlogom Komisije o izmenjenoj metodologiji pristupnih pregovora.

Nemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot koji je prisustvovao sastanku kaže da zvanični Berlin podržava ovaj predlog Evropske komisije.

- Predlog sa jedne strane daje jasnu posvećenost EU perspektivi Zapadnog Balkana, a sa druge strane jasno se fokusira na osnovne vrednosti Unije kao što su demokratija, vladavina prava, pomirenje u regionu i poštovanje etničkih, religioznih i seksualnih manjina - kaže Rot.

Pozitivan stav EU ministra kada su u pitanju novi koraci u politici proširenja na Zapadni Balkan potvrdila je i predsedavajuća Savetom EU, državna sekretarka Hrvatske za Evropu Andreja Mateo-Zgombić.

Evropska unija, zastava evropske unije eu

Foto: AP/Tanjug

Ona je ponovila odlučnost Hrvatske da tokom svog predsedavanja napravi pozitivan pomak u politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

- Očekujemo da Evropska komisija uskoro predstavi novi izveštaj o napretku Severne Makedonije i Albanije. Naša je namera da na bazi tog izveštaja i revidirane metodologije pristupnja otvorimo put za diskusiju i postizanje pozitivnih odluka za zemlje kandidate - kazala je Mateo-Zgombić.

Ministri opštih i evropskih poslova sastaće se još jednom pred samit EU lidera u martu kako bi utvrdili preporuke koje će šefovima država i vlada pomoći u raspravi o politici i nastavku proširenja na Zapadni Balkan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    26. februar 2020 | 04:04

    Nevidim razlog zasto bi Srbija prihvatila nerealne ugovore saEU umjesto slobode odlucivanja i slobodnog razvoja ekonomije i zdravije politicke slobode.Sve se svodi na kontrolu i obuzdavanje od EU.NE U EU

  • slađa

    25. februar 2020 | 23:04

    Jeste li uključili faktor korona u proširenje EU? Najezdu skakavaca. Elementarne nepogode. Ubrzane klimatske promene. Digitalni feudalizam. Socijalna raslojavanja. Separatizam. Autoritarne režime. Migracije. Sve češće i masovnije proteste i izlive nezadovoljstva građana. Terorizam. Vi u Briselu ste odlepljeni od realnosti totalno ali stabilno. I to i jeste najveći problem. Sve ovo se ne rešava hologramski. Vreme je da novinari na zapadu ispitaju probleme korpcije u briselskoj administraciji, jer je to najverovatnije uzrok ovakvom pristupu. Ne postoji treća mogućnost.

  • Tajci

    26. februar 2020 | 07:25

    Nova metodologija kaze da nikada necemo uvi u EU...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA