Mediji: Kurti pokreće postupak zbog "tajnog sporazuma" sa NATO, obavešten i tužilac

Kurti smatra da je to dovoljan osnov za pokretanje postupaka za smenu Tačija

  • 1
Kosovo, skupstina Foto: Tanjug/AP

Premijer privremenih prištinskih institucija, Aljbin Kurti, tvrdi da postoji osnov za pokretanje procedure za smenu prištinskog predsednika Hašima Tačija zbog, kako kaže ozbiljnog kršenja ustava potpisivanjem "tajnog sporazuma", koji pripadnicima tzv. KBS zabranjuje aktivnosti na severu Kosova.

Prema pisanju prištinske Gazete Expres, Kurti smatra da je to dovoljan osnov za pokretanje postupaka za smenu Tačija.

Navodi se da u kancelariji prišrinskog premijera postoji dokument prema kojem je Tači 2013., kada je bio premijer, potpisao "potpuno tajni sporazum" o aktivnostima pripadnika KBS sa tadašnjim generalnim sekretarom NATO, Andersom Fog Rasmusenom.

Na taj način je, dodaje se, Tači je u ime Prištine na Kfor preneo apsolutnu nadležnost nad svim budućim aktivnostima pripadnika KBS na severu Kosova.

Uz objavljeni sporazum, Kurti je objavio i svoje mišljenje o tom dokumentu u kojem se zaključuje da je Tači ozbiljno povredio tzv. kosovski ustav, što, kako kaže, opravdava pokretanje ustavne procedure za njegovo razrešenje sa mesta prištinskog predsednika, preneo je Expres.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    27. februar 2020 | 09:01

    Kosovo je Srbija .Nato nije dobro dosao u Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA