≫ 

Kurti najavio da 15. marta ukida takse

Aljbin Kurti je prilikom obraćanja na vanrednoj konferenciji u Prištini rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina "znak dobre volje naše strane za rešavanje problema i odnosa"

  • 46
Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Prištinski premijer Aljbin Kurti najavio je na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini ukidanje taksi na uvoz sirovina iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksa od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svetu za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera sa tzv. Kosovom.

On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina "znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa", te da "očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka".

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je dodao da ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, onda će od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.

On je rekao da će, ako srpska strana ne odogovori poizitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.

Dodao je da "čuje zahteve međunarodnih faktora", ali je istakao da je njegova dužnost da štiti interese građana Kosova.

- Pažljivo slušam zahteve međunarodnih faktora, veoma sam strpljiv i vrlo kooperativan, ali, na kraju, ja sam premijer Kosova, pozvan sam da štitim interese građana Kosova. Moja bezuslovna odanost povezana je sa stotinama hiljada birača i iznad svega, uvek im odgovaram u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom - rekao je Kurti.

Kurti je od Evropske unije ponovo zatražio viznu liberalizaciju pre samita EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

Na pres konferenciji, na kojoj su bili i privrednici, Kurti je poručio da će prištinska vlada naredne sedmice doneti odluku o ukidanju takse na uvoz sirovina a da će ona stupiti na snagu 15. marta.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    27. februar 2020 | 19:23

    Jel se ovaj drogira ili je stalno pijan??, da Srbija prekine kampanju za povlacenje priznanja Kosova?... pa normalno da nece prekinuti jer nije niko toliko glup da naseda na vase fore. Uzmes nekome kucu, das mu da ponekad udje u dvoriste i resen problem bio si mnogo velikodusan?.Treba pojacati kampanju o povlacenju priznanja jer te drzave sto su priznale drzavu Kosovo nemaju pojma vecina sta se tu desavalo 1999 godine i gde se Kosovo uopste ni nalazi...

  • Predrag

    27. februar 2020 | 19:29

    A, mi očekujemo od Kurtija da vrati Kosovo i Metohiju.

  • Sun

    27. februar 2020 | 19:42

    E sad u inat, jos jace praviti kampanje protiv njih, I da jos sto vise drzava povuce priznanje Kosova!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA