≫ 

"Kurti pravi ozbiljnu grešku": Grenel poručio Prištini da takse moraju biti potpuno ukinute

Ričard Grenel je ponovio da je pozicija Vašingtona jasna i da podrazumeva da takse moraju u potpunosti da budu uklonjene

  • 0
Aleksandar Vučić, Ričard Grenel, Predsedništvo Srbije Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Specijalni izaslanik predsednika SAD za odnose Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da Sjedinjene Države ne podržavaju polovične mere Aljbina Kurtija.

Ričard Grenel je ponovio da je pozicija Vašingtona jasna i da podrazumeva da takse moraju u potpunosti da budu uklonjene.

- Ne podržavamo polovične mere premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju u potpunosti da budu odbačene. Gosodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je gospodinu Tačiju u Beloj kući danas jasno stavljeno do znanja - naveo je Grenel na Tviteru.

Premijer privremenih hprištinskih institucija Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije.

Ukoliko srpska strana pokaže dobru volju, od 1. aprila ukinućemo sve takse na period od 90 dana, rekao je Kurti.

Posle ovog saopštenja Aljbina Kurtija, poslanici Parlamenta tzv. Kosova, njih 41, zatražili su od predsedništva tog privremenog tela hitnu sednicu na kojoj će se raspravljati o ukidanju taksi.

Sednica Predsedništva ovog privremenog tela je zakazana za danas u 14 sati, a iz opozicije kažu da sednicu očekuju najkasnije u ponedeljak.

Oglasila se i Evropska unija: Dobar prvi korak, očekujemo više detalja

Evropska unija pozdravila je najavu da će takse na robu iz Srbije i BiH biti delimično i uslovno ukinute, uz ocenu da je to prvi korak i da očekuju više detalja.

- Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unij - navodi se u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

EU navodi da je izgubljeno previše vremena i da je hitno potrebno obnoviti poverenje.

Dodaje se da "Beograd i Priština moraju da kreiraju okruženje pogodno za nastavak dijaloga, u korist obe strane".

- Visoki predstavnik Žozep Borelj spreman je da odigra svoju ulogu posrednika u dijalogu - navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA