≫ 

Šta je izazvala Kurtijeva najava ukidanja takse? Za Vučića je to prevara, za Prištinu "izdaja"

Ko je podržao najavljenu odluku premijera privremenih insistucija u Prištini, a kod koga je naišla na oštro neodobravanje

  • 5
KOSOVO NEZAVISNOST DEFILE

Kurti je najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana - FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Kada je sinoć premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, na vanrednoj konferenciji za medije najavio ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH do 15. marta, naišao je na oštre reakcije iz Prištine. Najpre je njegov prethodnik na čelu prištinske vlade Ramuš Haradinaj, ocenio da je takva odluka "njegova predaja Srbiji", da bi se potom sa njim složio i  deo poslanika u Prištini, koji je tražio hitnu sednicu povodom ove odluke.

Da se zvanična Priština, ili barem njen opozicioni deo, ustalasala zbog Kurtijeve najave pokazuje i to što je danas održana vanredna sednica Parlamenta tzv. Kosova, a za ponedeljak je zakazana i vanredna sednica skupštine privremenog organa, gde će se raspravljati o najavi ukidanja takse.

Kada je reč o reakcijama zvaničnog Beograda, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je ovakva odluka Kurtija "još jedan pokušaj prevare u nizu".

Nije izostala reakcija ni iz Amerike, naime, specijalni izaslanik predsednika SAD, Ričard Grenel ovakve mere nazvao je polovičnim, a državni sekretar Majk Pompeo zatražio je ukidanje taksi čime bi, kako je rekao, bio učinjen neophodan korak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Evropa je, međutim, ovakvu Kurtijevu odluku podržala.

- Ovaj korak može imati pozitivan efekat na obnavljanje regionalne trgovine i mogao bi omogućiti obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kojem posreduje Evropska unija - navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Šta je zapravo najavio Kurti?

 

Kurti je najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svetu za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.

Aljbin Kurti

Kurti je najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta - Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina "znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa", te da "očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka".

Kako prenosi Gazeta ekspres, Kurti je dodao da ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, onda će od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.

On je rekao da će, ako srpska strana ne odogovori poizitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.

Jasan stav američke administracije

 

Specijalni izaslanik Donalda Trampa za odnose Beograda i Prištine, Ričard Grenel, ovakave mere nazvao je polovičnim istakavši pri tom neslaganje Sjedinjenih Država sa takvom odlukom.

Grenel je ponovio da je pozicija Vašingtona jasna i da podrazumeva da takse moraju u potpunosti da budu uklonjene.

- Ne podržavamo polovične mere premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju u potpunosti da budu odbačene. Gosodin Kurti pravi ozbiljnu grešku i to je gospodinu Tačiju u Beloj kući danas jasno stavljeno do znanja - naveo je Grenel na Tviteru.

 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić rekao je da je Grenel u pravu, a datum Kurtijeve najave podvukao kao simptomatičan.

- Dan uoči moje posete SAD smislio je da ukida takse, da ja ne bih imao temu tamo. Smislio je da će se takse ukinuti dan pre mog boravka u Berlinu, sedam dana pre njegovog i dva dana pre velikog samita u Beču - prokomentarisao je Vučić.

Da je stav američke administracije jasan ponovo je podvučeno na današnjem sastanku u Vašingtonu gde su se sastali predsednik privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Kako je saopšteno njih dvojica razgovarali su o dijalogu Beograda i Prištine, a Pompeo je istakao da očekuje da će Priština ukinuti takse i time učinite neophodan korak ka oživljavanju dijaloga i normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Tači se kasnije u toku dana oglasio sa istim zahtevom. On je od prištinske vlade i premijera Aljbina Kurtija zatražio da odmah i u potpunosti ukine takse na  proizvode i centralne Srbije i BiH.

Tači je na svom fejsbuk profilu poručio da su takse ozbiljna prepreka koja koči stratešku saradnju i sprečava dolazak na Kosovo novih velikih američkih investicija.

- Tvrdoglavost, nedostatak akcije i odsustvo mudre odluke produbiće izolaciju Kosova i značajno će narušiti naše odnose sa SAD - poručio je Tači.

Ukazao je da je hitno ukidanje taksi ispravna odluka bila glavna poruka i ključni zahtev američkog državnog sekretara Majka Pompea i savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O`Brajana sa kojima je razgovarao u Vašingtonu.

- Donošenje ispravne odluke bez odlaganja zaustaviće izolaciju Kosova i obnoviti dijalog koji će dovesti do konačnog rešenja i jačanja prijateljstva i strateške saradnje sa SAD - napisao je, između ostalog, Tači.

Video: Trampov specijalni izaslanik: Takse moraju biti ukinute, povlačenje priznanja zaustavljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    28. februar 2020 | 21:49

    Zna se šta je danas EU i ko i kako donosi odluke u EU...BRITANIJA je sa pravom napustila takvu EU

  • 💰

    28. februar 2020 | 17:41

    Ukupno, duplo golo!

  • Cika Velja

    28. februar 2020 | 20:28

    Mi uz te takse idemo dalje,a i funkcionisemo,pa bih voleo da ih siptari ne ukidaju,bas da vidim sta ce da se desi???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA