≫ 

Vučićev odgovor na prozivku da je odbrana svetinja u Crnoj Gori stvaranje "velike Srbije"

On je time odbacio optužbe crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, koji je rekao da su “aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta”

  • 55
Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić; Printskrin: RTS

Ne tražimo ''Veliku Srbiju'', već jedino tražimo da Srbi imaju prava koja su zagarantovana svim drugim građanima, koji pripadaju nekim drugim nacijama u odnosu na relativno većinsku u Crnoj Gori, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić, gostojući na RTS-u. 

- Tražimo da Srbi imaju prava kakva imaju Albanci u Severnoj Makedoniji i ništa više od toga. To su demokratska načela, u skladu sa demokrastkim uzusima i najvišim svetskim standardima. A, to što ćete nekoga da uvredite, da istaknete etiketu… Vi to radite, mi nećemo - istakao je Vučić na RTS.

On je time odbacio optužbe crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića, koji je u inetrvjuu Rojtersu rekao da su “aktivirani svi mehanizmi realizacije projekta velikosrpske države i da je Crna Gora takođe meta”.

- To je, naravno neistinito. I znam da i on zna da je to neistinito - naglasio je predsednik Srbije.

Kako je primetio, ako je tako lakše, i ako neko misli da će rečnikom 90-ih i 2000-ih da pridobije međunarodnu javnost, ne mora mnogo da se trudi, jer će Amerikanci uvek ići protiv SPC, zato što misle da Ruska pravoslavna crkva ima značajan uticaj na SPC i uvek će naći razlog da podrže sve koji su protiv srpske crkve.

Evropljani će, ističe, uvek da se prave nevešti i tražiće uvek što manje priče o etnitetu, srpskom naordu.

- Jedino na šta nemaju odgovor, to je moje pitanje za sve njih, pa i za Ðukanovića. I moj odgovor - ne tražimo nikakvu ''Veliku Srbiju'', jedino što tražimo je da Srbi imaju prava zagaranotvana svim drugim građanima koji pripadaju nekim drugim nacijama u odnosu na reklativno vehinski i ništa više od toga - nagalsio je Vučić.

Podrška srpskom narodu u Crnnoj Gori je potpuno normalna, dodao je predsednik Republike.

Aleksandar Vučić Predsednik Srbije Aleksandar Vučić; Printskrin: RTS

- Ako pogledate njihove vesti, kad se skupi njih 10-15, to je strašna podrška obespravljenom crnogorskom narodu u Srbiji. Zamislite to. A procentualno ih je oko 40 puta manje nego Srba u Crnoj Gori -  primetio je Vučić.

Istakao je, pak, da ni to nije važno, jer će Srbija učiniti sve što je potrebno da se osećaju kao građani ove zemlje, te da on sam ne želi da prihvati da se vodi bilo kakva kampanja protiv njih…

- Ali, nekima je to uvek jedina politika, da uvek za sve optuže Srbiju, ali neće to biti glavna tema u Vašingtonu, već Kosovo - dodao je Vučić.

On je napomenuo da tokom posete Vašingtonu neće biti ni lakih razgovora u poziciji Srbije u odnosu prema BiH.

Na pitanje šta očekuje da će čuti u SAD po pitanju BiH, Vučić je rekao da očekuje da će čuti da je Milorad Dodik kriv za sve i da je RS teg oko vrata svima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    29. februar 2020 | 09:45

    Da bi se stvarala Velika Srbija potrebne su teritorije ,Srbija netrazi teritorije samo da se ne diraju Srpske svetinje,koliko je Srbija u vreme Tita odvajala novac od radnickih plata za Crnu Goru preko deset god, o tome niko neprica danas,skolovali smo sve crnogorce ,sva direktorska mesta su njima pripadala u Beogradu,pa i Milo je svoju reputaciju izgradjivao bas u tom Beogradu,ako bi neko trebao da cuti to bi bili oni,jel Srbija je njima majka mara bila za razliku od Srba koji su ru ziveli i rodjeni bili manja su prava imali

  • Xxx

    29. februar 2020 | 11:21

    Poznat scenario nista novo

  • Jovana

    29. februar 2020 | 11:25

    Ne stvara se velika Srbija vec se daje podrska srpkom narodu i svetinjama u Crnoj Gori.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA