≫ 

Albanci "u klinču" zbog taksi na srpske proizvode

Da su Albanci neusaglašeni po pitanju taksi pokazuju poslednje izjave predstavnika privremenih institucija u Prištini

  • 5
Hašim Tači, Aljbin Kurti, Ramuš Haradinaj

Hašim Tači, Aljbin Kurti, Ramuš Haradinaj; Foto: Tanjug/AP, Profimedia/AFP

Albanci su neusaglašeni po pitanju taksi na srpske proizvode pokazuju poslednje izjave predstavnika privremenih institucija u Prištini. Prištinski premijer Aljbin Kurti najavio je pre dva dana ukidanje taksi na uvoz sirovina iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine od 15. marta, a ukidanje svih taksa od 1. aprila na 90 dana. S druge strane, Ramuš Haradinaj smatra da je Kurtijeva odluka da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, neprhvatljiva za Prištinu. U polemiku oko taksi uključio se i Hašim Tači koji je juče izjavio  da je stav SAD jasan – takse moraju biti ukinute, dodajući da će u suprotnom to biti ozbiljna "prepreka strateškoj saradnji i novim velikim američkim investicijama na Kosovu".

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova (ABK), Ramuš Haradinaj, izjavio da je odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da ukine takse pre parlamentarnih izbora u Srbiji, konstruktivna podrška predsedniku Aleksandru Vučiću da odnese pobedu na tim izborima.

Haradinaj tvrdi da su Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti postigli dogovor, što je, kako kaže, razumljivo jer su aktuelnoj prištinskoj vladi potrebni glasovi Srpske liste, prenela je prištinska Koha.

On smatra da je Kurtijeva odluka da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, neprhvatljiva za Prištinu.

Sto odsto uvećane takse na srpske i proizvode iz BiH uvela je Haradinajeva vlada, novembra 2018, nakon što je, zahvaljujući kampanji zvaničnog Beograda, propala aplikacija Prištine za prijem u članstvo Interpola.

Inače, Alijansa za budućnost Kosova ranije danas nije isključila mogućnost organizovanja protesta protiv ukidanja taksi tim pre što, kako je saopštio šef poslaničke grupe te stranke Daut Haradinaj, za ukidanje te mere ne postoji saglasnost koalicionih partnera.

Haradinaj je saopštio da će vanredna sednica parlamenta na kojoj će se razmatrati vladin predlog za ukidanje taksi biti održana u ponedeljak, 2. marta, na zahtev 41 opozicionog poslanika.

Daut Haradinaj je najavio i mogućost organizovanja protesta protiv ukidanja taksi.

"Protiv smo ukidanja taksi dok Srbija nastavlja po starom. Jasno nam je da Srbija nije promenila svoj stav prema Kosovu. Smatramo da je učinila mnogo pogrešnog", rekao je Daut Haradinaj.

S druge strane, Hašim Tači juče je rekao je da je stav SAD jasan – takse moraju biti ukinute, dodajući da će u suprotnom to biti ozbiljna "prepreka strateškoj saradnji i novim velikim američkim investicijama na Kosovu".

Hašim Tači je na svojoj Fejsbuk stranici napisao da su "tvrdoglavost i izostanak mudrih odluka produbili izolaciju Kosova i značajno narušili odnose sa SAD".

- Zadržavanje takse ozbiljna je prepreka koja onemogućava stratešku saradnju i nove velike američke investicije na Kosovu. Stoga je potrebno da se hitno donesu ispravne odluke, što je bio ključni zahtev i poruka na sastanku sa sekretarom Pompeom i savetnikom za nacionalnu bezbednost O'Brajanom -  istakao je Tači.

- Moj poziv vladi i političkom sektoru je jasan. Trebalo bi bez odlaganja da donesu ispravne strateške odluke koje će zaustaviti izolaciju, otvoriti dijalog za konačno rešenje i ojačati doživotno prijateljstvo i stratešku saradnju sa SAD. Eventualno oklevanje i izostanak brzih, mudrih, potpunih i delimičnih odluka je nepotrebno, jer su te odluke jedini način za postizanje naših državnih i strateških ciljeva -  napisao je Tači na Fejsbuku.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KM 1

    29. februar 2020 | 15:23

    Samo nek se Srbi i RSrbija raduju ali nemaju čemu,znaju oni šta rade ali neznamo mi.

  • PRC

    29. februar 2020 | 15:52

    Performans za naivne Srbe.

  • Hakija

    29. februar 2020 | 15:23

    Haradinaj nikako da shvati da je njegova era diktatorske vladavine zavrsena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA