Abot poručio: Priština da se što pre vrati u dijalog sa Beogradom

Abot je, u intervjuu za prištinsku Gazetu Expres, rekao da je aktivnost specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog, Ričarda Grenela, pokazatelj da su SAD zainteresovane za napredak tog procesa

  • 2
Nicholas Abbott Nikola Abot - Foto: gov.uk

Britanski ambasador u Prištini, Nikolas Abot, izjavio je da bi Priština trebalo što pre da se vrati u dijalog sa Beogradom i kao dobar korak ocenio predlog prištinskog premijera o postepenom i uslovnom ukidanju taksi na srpske i proizvode iz BiH.

Abot je, u intervjuu za prištinsku Gazetu Expres, rekao da je aktivnost specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog, Ričarda Grenela, pokazatelj da su SAD zainteresovane za napredak tog procesa.

Upitan kako ocenjuje program nove prištinske vlade i pristup Kurtija prema spoljnoj politici, posebno prema obnovi dijaloga sa Beogradom, Abot je rekao da je reč o, kako je naveo, "ambicioznom programu".

- Važno je da Kosovo ima stabilnu vladu koja može da nastavi dijalog sa Beogradom, što je prilika da se postigne dugoročno rešenje koje će imati široku podršku političkih stranaka, kao i građana Kosova - rekao je, između ostalog, Abot.

Na pitanje misli li da prištinska vlada teba da ukine sto odsto nametnute takse na srpsku i robu iz BiH i treba li tu meru zameniti reciprocitetom na čemu insistira Kurti, Abot kaže da Velika Britanija podržava nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i podržava delimično ukidanje taksi, kao i da očekuje da takse budu potpuno ukinute.

- Podržavamo pregovarački proces i ohrabrujemo obe strane da ga nastave. Obe strane moraju da stvore uslove za obnovu dijaloga i preduzmu radnje koje bi mogle dovesti do konačnog sporazuma - kazao je Abot.

Govoreći o Briselskom sporazumu i zahtevu Beograda za formiranje Zajednice srpskih opština, Abot kaže da je važno, kako je naveo, poštovati "nezavisno i suvereno Kosovo", ali je dodao da u multietničkom društvu kao što je Kosovo, treba poštovati i prava i slobode manjinskih zajednica.

Britanski diplomata je pozdravio inicijativu specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog, Ričarda Grenela, na poboljšanju avio i železničkog saboraćaja između Beograda i Prištine, jer je, kako kaže, to donelo novu energiju izgledima za bolje odnose dveju strana.

Srbija, Kosovo, zastave - Podržavamo pregovarački proces i ohrabrujemo obe strane da ga nastave - rekao je Abot - Foto ilustracija: Shutterstock

O ulozi SAD u tome, Abot kaže da je Amerika bliski partner tzv. Kosova i za su zainteresovane da vide kako će napredovati dijalog.

- Jasno je da je na vlasti Kosova i Srbije da odluče ko će biti uključen u taj proces - kazao je Abot.

A što se tiče uloge Velike Britanije u dijalogu, Abot smatra da taj proces treba nastaviti što pre i dodao da je njegova zemlja spremna da podrži sve koji rade na napretku dijaloga i rešavanju kosovskog pitanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex PFC

    6. mart 2020 | 16:36

    Samo vi stoje dalje od ovih pregovora, vaseg licemerja je Srbiji preko glave

  • Nikola

    7. mart 2020 | 10:48

    Zar Britanija nije izašla iz eu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA