Da li korona virus odlaže izlazak na birališta? Evo u kojim slučajevima je moguće pomeriti izbore

Za sada su otkazani svi stranački skupovi do 1. aprila zbog bezbednosti građana, a sve dalje odluke biće donošene, kako je rečeno, u skladu sa zakonima i Ustavom

  • 74

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na jučerašnjoj konferencijiza medije izjavio je da bi izbori zakazani za 26. april mogli biti odloženi, nikako otkazani, ukoliko se situacija zbog korona virusa to bude zahtevala.

Za sada su otkazani svi stranački skupovi do 1. aprila zbog bezbednosti građana, sve dalje odluke biće donošene, kako je rečeno, u skladu sa zakonima i Ustavom.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Slobodan Orlović potvrdio je da epidemija virusa Covid-19 daje mogućnost odlaganja izbora ukoliko bi se uvelo vanredno stanje na državnoj teritoriji odlukom Narodne Skupštine zbog zarazne bolesti koja ugrožava građane.

Mogućnost za odlaganje izbora otvorila bi se tek ukoliko bi zbog širenja virusa bili proglašeni epidemija i vanredno stanje, a glasanje bi onda bilo odloženo odlukom o suspenziji biračkog prava, počev od dana uvođenja vanrednog stanja i to najviše dva puta po 90 dana, piše Blic.

List navodi, pozivajući se na stručnjake, da glasanje mogu da pomere samo prirodne katastrofe i rat.

- Po proglašenju takvog stanja mogla bi se doneti mera o ograničavanju, suspenziji i biračkog prava najduže dva puta po 90 dana - kaže Orlović i dodaje da odluku o tome donosi Skupština Srbije ili zajednički predsednici Republike, Vlade i Narodne skupštine.

Aleksandar Vučić, Koronavirus Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi izbori zakazani za 26. april mogli biti odloženi, nikako otkazani, ukoliko se situacija zbog korona virusa to bude zahtevala-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prema njegovim rečima, pravno bi izbori bili odloženi počev od dana uvođenja vanrednog stanja i donošenja mere o suspenziji biračkog prava.

- Izbori bi bili odloženi ne zakonom, već odlukom - merom odstupanja od ljudskih prava kojom se suspenduje biračko pravo na 90 dana. Ako se okolnosti ne promene nabolje, ograničenje biračkog prava bi moglo da se produži za još 90 dana. Posle 180 dana, izbori bi morali da se održe - rekao je Orlović.

Korona virus "diktira" tempo kampanje i u regionu

Lider vladajućeg SDSM i doskorašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da ne vidi mogućnost da izbori u toj zemlji budu odloženi zbog koronavirusa i ocenio da takva odluka ne bi bila dobra.

Zaev je, uoči današnjeg sastanka premijera Olivera Spasovskog i partijskih lidera, rekao da je cilj tog susreta da lideri najvećih političkih stranaka razgovaraju o modelima kampanje i načinima promocije partija, programa, kandidata i vizija.

Pritom, naglasio je on, treba da se poštuju sva državna zaduženja i preporuke za zaštitu od koronavirusa.

Zoran Zaev, Tirana Lider vladajućeg SDSM i doskorašnji premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da ne vidi mogućnost da izbori u toj zemlji budu odloženi zbog koronavirusa i ocenio da takva odluka ne bi bila dobra-Foto: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

- Možda će nas koronavirus postaviti u poziciju da koristimo i drugačiju vrstu kampanje. Elektronski mediji i internet su mogučnosti i stoje nam na raspolaganju. Verujem da ćemo dopreti do građana. Bitno je da nas čuju, kako bi glasali. Važno je da građani glasaju, jer uspešnost izbora nije ista kada glasa 45 odsto ili 75 odsto građana - zaklučio je Zaev.

Prevremeni parlamentarni izbori u Severnoj Makedoniji su zakazani za 12. april.

Šta kažu zakon i Ustav?

Za pomeranje roka održavanje redovnih izbora postoji pravna mogućnost. Naime, član 109. Ustava Republike Srbije nalaže da Narodna skupština ne može da bude raspuštena tokom ratnog ili vanrednog stanja.

Skupština u tom slučaju proglašava vanredno stanje kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana.

Kada Skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Skupština, međutim Ustav predviđa da je i tom slučaju potrebno da Skupština potvrdi takvu odluku u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane.

Ako Skupština ne potvrdi ovu odluku, ona prestaje da važi završetkom prve sednice parlamenta održane po proglašenju vanrednog stanja. Takođe, propisano je da se za vreme vanrednog stanja Skupština sastaje bez posebnog poziva i ne može biti raspuštena.

Dakle, Ustav ponovo reguliše samo zabranu raspuštanja, ali ništa ne govori o situaciji ako bi aktuelnom sazivu Skupštine istekao mandat u toku ratnog, odnosno vanrednog stanja. Naravno, postavlja se i pitanje mogućnosti održavanja izbora u toku ratnog ili vanrenog stanja, jer ni važeći Ustav niti Zakon o izboru narodnih poslanika ništa o tome ne govore.

U ovom trenutku nisu ispunjeni uslovi za proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, a sve dalje odluke biće donete u skladu sa zakonom i u zavisnosti od situacije koja se prati, potvrdio je na konferenciji i sam predsednik Srbije.

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA