≫ 

Policijski čas traje 12 sati, čeka se predlog Kineza o novim merama

Napuštanje domova nakon 17 časova i pre 5 časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa

Korona Srbija, Bilans Foto: Tanjug/Dragan Kujundzić

Činjenice:

* Ukupan broj zaraženih do 18 časova 22. marta 222, preminule 2 osobe

* Potpuna obustava rada kafića, restorana, tržnih centara

* Potpuna obustava javnog prevoza

* Od 20. marta zatvoreni su svi granični prelazi, ukinut je i međugradski saobraćaj

* U Srbiji je na snazi vanredno stanje od 15. marta

* Od 22. marta na snazi zabrana kretanja svima od 17 sati uveče do 5 ujutru

* Starijima od 65 godina potpuna zabrana kretanja

* Zatvoreni šalteri MUP-a

* Zatvorene škole, vrtići i fakulteti

* Prodavnice, banke, pošte rade skraćeno

* Svako ko ima mogućnost radi od kuće

* Vojska čuva granice i bolnice

* Đaci nastavu prate putem TV-a

Najnovije informacije o stanju u regionu i svetu pratite u specijalnom blogu Telegraf.rs

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs. Na ovom sajtu će svakoga dana, u 8 sati i u 18 sati, biti dostupne najnovije informacije o širenju korona virusa.

21:41 Nestorović: Kinezi su mu otkrili kako su porazili korona virus

Pulmolog i alergolog Branimir Nestorović je kao gost na TV Prva, a govoreći o korona virusu u našoj zemlji, naveo da su kineski lekari razgovarali sa našim stručnjacima, te da je rečeno da smo uradili sve kako treba.

Dali su primer Hajnana, provincije veličine Srbije, samo su merama izolacije i samoizolacije za 29 dana zaustavili epidemiju i imali su jako mali broj zaraženih - naveo je pulmolog.

20:15 Na Kosovu su prijavljena dva nova slučaja korona virusa

Na Kosovu su sada zaražene 33 osobe. Reč je o novim slučajevima iz sela Vrapčić u Gnjilanu i sela Domanek u Malieševu.

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je reč o dva muškarca starosti 50, odnosno 53 godine, prenosi Kosovo onlajn.

18:48 Policijski čas odložio i konferencije Vlade Srbije

Zbog policijskog časa, od sutra će konferencije za novinare iz Vlade Srbije biti održavanje u 15 sati, umesto u 18.

Sve informacije koje se budu slale u javnost nakon konferencije biće u formi saopštenja.

18:00 Obolele još 34 osobe

U Srbiji su korona virusom zaražene još 34 osobe, pa je ukupno obolelo 222. 

Od poslednjeg izveštaja do 18 časova, 22. marta 2020. godine testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 34 pozitivno i 27 negativno na novi korona virus.

17:00 - Počeo policijski čas u Srbiji

U Srbiji je upravo počeo policijski čas koji, odlukom Vlade Srbije, od danas traje od 17 do 5 časova ujutru. Izuzetak je samo nedelja, kada građani stariji od 65 godina mogu napuštati domove od 3 do 8 časova ujutru, kako bi u tom periodu mogli da kupe namirnice u samoposlugama ili lekova u apotekama.

Izuzetak će biti i odluka o zabrani kretanja vlasnika kućnih ljubimaca, kojima će dozvoljeno da ih izvedu napolje svakoga dana u periodu od 20 do 21 čas, pod određnim uslovima.

Građani mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju u maksimalnom trajanju od 20 minuta i najviše 200 metara od mesta svog prijavljenog prebivališta. Te šetnje se ne smeju obavljati u grupama.

16:27 - Zaštitnik građana posetio Prihvatni centar u Subotici

Zaštitnik građana Zoran Pašalić posetio je danas Prihvatni centar u Subotici, u kome je Vojska Srbije obezbedila kontrolu ulaska i izlaska, smeštaj, ishranu i medicinsku zaštitu srpskih državljana koji se vraćaju iz inostranstva i za koje su sumnja da bi mogli biti zaraženi virusom korona.

Pašalić je posle obilaska istakao da je zadovoljan onim što je video, da su ispunjeni svi uslovi, da su prostorije za smeštaj tople, greju se na gas, a u Centar može da budse smešteno do 100 osoba, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Zaštitnik građana je rekao da je danas do detalja pregledao novootvoreni karantin u Subotici, koji je renoviran za 24 sata.

16:04 - Novo radno vreme trgovinskih lanaca, marketi ubuduće rade do 15 časova

Tokom vanrednog stanja proglašenog zbog širenja korona virusa izmenjeno je radno vreme trgovinskih lanaca širom Srbije.

SRBIJA PRODAVNICE Penzioneri, Vanredno stanje,Koronavirus Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

15:45 - Kineski eksperti: Izolacija i samoizolacija ključne u borbi sa širenjem zaraze

Medicinski stručnjaci iz Kine su prisustvovali zasedanju kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kojim predsedava premijerka Ana Brnabić a koji čine ostali ministri u Vladi Republike Srbije, kao i tim srpskih lekara i epidemiologa kojima će iskustvo kolega iz Narodne Republike Kine biti od neprocenjivog značaja.

BRNABIC KINESKI STRUCNJACI SASTANAK Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

Na sastanku je još jednom naglašeno da su mere izolacije i samoizolacije ključne i najefektivnije sredstvo u borbi sa širenjem zaraze izazvane virusom COVID-19. Dogovoreno je da će kineski stručnjaci našim epidemiolozima pomagati u praćenju stanja i donošenju novih mera kako bi se građani Srbije u najvećoj mogućoj meri zaštitili od zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19 .

 

15:32 - Toplane rade 24 sata dnevno u predstojećim hladnim danima

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić preporučio je svim toplanama u Srbiji da narednih dana obezbede grejanje stanova 24 časa dnevno.

Antić je celodnevni režim rada svih toplana preporučio zbog zahlađenja i najavljene niske temperature u predstojećim danima, kao i zbog toga što građani provode vreme u samoizlolaciji u svojim stanovima, kao meru zaštite od virusa korona, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

15:25 - Nove mere Vlade Srbije protiv korona virusa

Na današnjoj sednici Vlade Republike Srbije, donete se najnovije odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Ana Brnabic, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Izmenjena je odluka o zabrani kretanja, tako da ona za sve građane važi od danas od 17 časova do 5 časova ujutru. Izuzetak je dan nedelja, kada građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru, u cilju kupovine namirnica.

Napuštanje domova nakon 17 časova i pre 5 časova ujutru, moguće je isključivo iz hitnih medicinskih razloga, uz radnu dozvolu ili posebno odobrenje nadležnih organa.

Imajući u vidu potrebe građana, Vlada je odlučila da dozvoli izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju svakoga dana u periodu od 20 do 21 čas.

Građani mogu izvesti svoje ljubimce u šetnju u maksimalnom trajanju od dvadeset minuta i najviše dvesta metara od mesta svog prijavljenog prebivališta. Te šetnje se ne smeju obavljati u grupama.

15:00 - Nov presek stanja o korona virusu u Srbiji

U Vladi Srbije počelo je obraćanje povodom saopštavanja najnovijih podataka u vezi sa dešavanjima o korona virusu u Srbiji.

13:00 - Izmene ograničenja kretanja za vlasnike pasa

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović iniciraće danas izmenu ograničenja kretanja tokom policijskog časa, kako bi građani mogli da prošetaju svoje kućne ljubimce jednom tokom večeri.

Predlog je da se vlasnicima kućnih ljubimaca odobri izlazak iz kuće u trajanju od 20 minuta u periodu od 20 do 21 časa, a moći će da idu najviše 200 metara od adrese stanovanja.

Takođe, neće biti dozvoljeno da se vlasnici ljubicama okupljaju u grupama, već će morati da poštuju do sada donete mere Vlade Srbije.

Beograd, Vanredno Stanje Foto: Nikola Tomić

12: 47 - U 15 časova nov presek stanja povodom situacije u vezi sa korona virusom

U Vladi Srbije u 15 časova biće održana konferencija na kojoj će biti saopšten nov presek stanja povodom dešavanja u vezi sa korona virusom u našoj zemji. Tada će biti saopšteni i detalji sa sastanka Kriznog štaba sa kineskim epidemiolozima.

12:40 - Lončar svaki dan od 19 do 21 čas telefonom odgovara građanima na pitanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar svakoga dana u periodu od 19 do 21 sat razgovaraće sa građanima, putem telefona 011 312 2618, saopšteno je iz kabineta ministra.

Svi građani koji imaju pitanja vezana za Covid-19 i aktuelnu epidemiološku situaciju, kao i sve aktivnosti države i Ministarstva zdravlja u cilju kontrole i sprečavanja širenja novog korona virusa u Srbiji, mogu direktno razgovarati sa ministrom Lončarom I dobiti potrebne informacije ili savete.

12:20 - Brnabić sa kineskim stručnjacima koji su sinoć došli u Srbiju

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala sa danas sa kineskim stručnjacima koji su sinoć došli u Srbiju.

12:17 - U Кlinički centar Vojvdine primljena dva nova pacijenta

Na Кlinici za infektivne bolesti Кliničkog centra Vojvodine (КCV) leči se devet pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od korona virusa COVID-19.

Кod dva pacijenta, lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije i oni se nalaze u veoma teškom opštem stanju, dok je opšte stanje preostalih obolelih pacijenata zadovoljavajuće.

12:05 - Prva žrtva korone na KiM

U Prištini je jutros potvrđeno da je muškarac (82) iz Podujeva preminuo od posledica korona virusa. Institut za javno zdravlje saopštio je da je reč o prvoj žrtvi korona virusa na kosovskoj teritoriji. Preminuli je iz sela Dumnice, kod Podujeva, preneo je prištinski Ljajmi.

Oboleli muškarac je na kliniku za Infektivne bolesti primljen 16. marta sa znacima plućne insuficijencije, a imao je i srčane probleme.

11:35 - Drugi avion sa kineskom opremom sleteo na beogradski aerodrom

Drugi avion Er Srbije A -320 koji nosi kinesku medicinsku opremu i pomoć za borbu protiv korona virusa sleteo je u Beograd.

Dočekan je svečanim mlazovima na aerodromu Nikola Tesla, a doneo je respiratore, maske, medicinsku opremu.

11:00 - Nenajavljeni sastanak Vučića i Orbana u Budimpešti

Predsednik Srbije Alekdsandar Vučić boravi u nenajavljenoj poseti Mađarskoj, gde se jutros sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

10:34 - Drugi smrtni slučaj zbog korona virusa u Srbiji

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio je da je pre nekoliko trenutaka preminula baka od 92 godine, koja je bila na respiratoru, obolela od korona virusa.

To je drugi smrtni slučaj u Srbiji od ove bolesti.

10:15 - Dačić poručio našim državljanima: Ne krećite ka Srbiji akone morate

- Svako ko dođe, ide u karantin u Morović, tako da naši ljudi koji žive ili rade u inostranstvu nemaju mogućnost da se ta mera prekrši - kazao je Dačić i dodao da to sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

9:00 - Stariji od 65 danas mogli da izađu do prodavnica 

Penzioneri i sugrađani stariji od 65 godina mogli su da jutros od 4 sata pa do 7 časova u 2.300 objekata širom Srbije obave kupovinu životnih namirnica.

Stefanović Obilazak Prodavnice Penioneri  vanredno stanje koronavirus Foto: MUP RS

8:10 - Ukupan broj zaraženih u Srbiji 188

U Republici Srbiji je do 8 časova 22. marta 2020. godine registrovano ukupno 188 potvrđenih slučajeva COVID 19, što je 17 više u odnosu na jučerašnji dan.

U KC Vojvodina 20. marta preminula je prva žrtva, muškarac (59) iz Kikinde, saopštila je tada na konferenciji premijerka Srbije Ana Brnabić.

Srbija je ušla u treću nedelju otkako je prijavljen prvi slučaj zaraze novim virusom, a stručnjaci kažu da se u njoj očekuje najveći skok broja zaraženih.

08.20 Najmlađi pacijent u KBC "Dragiša Mišović" ima 30 godina

Trenutno u zgradi Interne klinike KBC Dragiša Mišović nalazi se 31 pacijent oboleo od korona virusa i jedan (41) je na intenzivnom lečenju, no na sreću nije inkubiran.

- Imamo pacijente koji su i '90. godište, najstariji je '36. godište. Vrlo je raznolik sastav populacije. Nažalost, bolest napada i vlrlo mlade, a pacijent na intenzivnom lečenju je star samo 41 godinu - rekao je  dr Predrag Savić, zamenik direktora KBC Dragiša Mišović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rale

    22. mart 2020 | 10:52

    Narode urazumite se !Slušajte struku i našeg voljenog predsednika Vučića !On nam je sada sve i majka i otac i drug i nada sve dragulj koji je zlatan vredan .

  • momo

    22. mart 2020 | 09:04

    Precednik Vucic je uvek uz svoj narod!

  • Taxista

    22. mart 2020 | 08:20

    Mislim,da bi i kamiondžije trebalo pohvali i nekako nagraditi kako u domaćem tako i u međunarodnom saobraćaju. Voze na maximu izdržljivosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA