U aprilu novi specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine

Diplomatski izvori navode da bi procedure trebalo da budu okončane do kraja marta, a da se imenovanje zvanično očekuje u prvoj nedelji aprila

  • 1
Evropska unija, EU

Foto ilustracija: Shutterstock

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine na dužnost bi trebalo da stupi početkom aprila, saznaje Tanjug u Briselu.

Diplomatski izvori navode da bi procedure u vezi s imenovanjem Specijalnog predstavnika za dijalog BG - PR, a moguće i za Zapadni Balkan, trebalo da budu okončane do kraja marta, a da se imenovanje zvanično očekuje u prvoj nedelji aprila.

Navodi se i da se, iako još nema zvanične odluke Saveta EU, imenovanje dosadašnjeg šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka na funkciju EUSR ne dovodi u pitanje.

Šef diplomatije EU Žosep Borel koji je i predložio Lajčaka kaže da je uveren da će bivši šef diplomlatije Slovačke odraditi odličan posao kao specijalni izaslanik EU u nastvku dijaloga Beograda i Prištine.

Još nije poznato koje će inegrenicje, pored posredovaja u dijalogu Beograda i Prištine, imati novi EUSR kada je reč o regionu Zapadnog Balkana.

U okviru mera uvedenih u cilju suzbijanja širenja COVID19 procedura imenovanja EUSR kao i mnoge druge odluke na nivou EU biće donete pisanim putem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    23. mart 2020 | 19:00

    U aprilu novi specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Albanskih OVK terorista. PITANJE : Da li postojeci Ustav Srbije dozvoljava da se pregovara sa teroristima o pedlju Srpske zemlje Kosovo i Metohije ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA