≫ 

Na današnji dan je počelo bombardovanje: Zemlja je uništena, ginuli su vojnici, civili, deca

Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje

  • 54

Na danšnji dan, pre 21 godinu, počela je NATO agresija na našu zemlju, tadašnju SR Jugoslaviju, prvi put u istoriji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i to pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

Posle neuspelih pregovora u Rambujeu, koji su trajali 17 dana od kraja februara do početka marta 1999. godine, gde su albanskai srpska strana trebale da postignu dogovor o o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija, Jugoslavija je označena kao glavni krivac za taj ishod.

Čim je Skupština Srbije donela zvaničnu odluku da ne prihvata prisustvo stranih trupa na teritoriji Kosova i Metohije i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, započeti su vazdušni udari na tadašnju SR Jugoslaviju, 24. marta 1999. u 19.45 časova.

Žrtve bombardovanja deca, civili, pripadnici vojske i policije

 

Tokom 78 dana, koliko je trajala NATO agresija na našu zemlju, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, ranjeno njih 5.173, desetak se i dalje vode kao nestali. Što se civila tiče, teže i lakše ranjeno je oko 6.000, među kojima je bilo 2.700 dece, a njih 79 je poginulo.

 

Iako su tvrdili da gađaju samo legitimne mete, na udaru NATO bombi našla se i bolnica "Dragiša Mišović, ambasada NR Kine, putnički voz u Grdelici, zgrada Radio televizije Srbije, u kom su živote izgubili civili, a simbol stradanja postala je i trogodišnja Milica Rakić, devojčica koja je poginula na noši u svom domu, od gelera bombi koje su gađale Batajnicu.

Video: Na Košare su navalili teroristi, NATO, Legija stranaca ali u Metohiju nisu ušli

Uništeno je i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno, a mapu sa svim metama NATO objavio na svom sajtu.

Tokom agresije lansirano 1.300 krstarećih raketa, izručeno 37.000 "kasetnih bombi", a upotrebljena je i zabranjena municija sa osiromašenim uranijumom.

Bombardovanje je okončano 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Tog dana je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja.

Prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine. Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

Događaj koji se smatra povodom za bombardovanje - lažiran

 

Kao neposredan povod za napad NATO iskorišćena je akcija policije 15. januara 1999. godine u selu Račak, gde se nalazilo uporište OVK, kada je došlo do sukoba sa pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

Već 16. januara dolaze pripadnici Verifikacione misije na čelu sa Vilijamom Vokerom kao i veći broj novinara i zatiču leševe po selu, a najveći njihov broj u jarku nedaleko od centra sela.

Vilijam Voker to odmah proglašava masakrom i uz medijsku kampanju navodi zvaničnike NATO da započnu udare na Jugoslaviju.

Međutim, godinama kasnije, reporter francuskog "Figaroa", svedok dešavanja na Kosovu Reno Žirar, rekao da je otišao u Račak posle napada i u selu zatekao uniformisane pripadnike OVK.

Tela isključivo muškaraca bila su poređana jedno uz drugo. Bila je tu čak i jedna odrubljena glava. Mučno je izgledalo - naveo je Žirar.

Video: Najgori mesec u godini: Zaključajte se, nestanite ako mislite da preživite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    24. mart 2020 | 08:07

    Amerika, Britanija, Nemacka, Holandija su zemlje koje su najvise napada izvrsile na Jugoslaviju bez saglasnosti UN i koji se tada i danas smatra zlocinom.... Solana, Bler, Klinton, Olbrajtova, Klark, su zlocinci medjutim kako je sila ne njihovoj strani nikad nece biti procesuirani za zlocine ali ce svet zauvek pamtiti.... nema demokratije, nema pravde danasnjj svet je svet zlocinaca... Olbrajtova, Klark, Bajden, su odmah zauzeli Trepcu, Telekom Srbiju, EPS Kosova i uzimaju masne pare a Albanci moraju to da aminiju jer su im oni doneli drzavu a i zbog zlocina koje je cinila OVK u saglasnosti sa Vokerom besnim psom....Ameri vole da pricaju o demokratiji, pravdi ali kako je oni sprovode... ide Libija i arapsko prolece... izbeglice koje su pokorile Evropu sve to zajedno sa Sorosem i njegovom organizacijom za destabilizacijh drzava u Evropi i Africi..... nikad ne zaboraviti i nikad oprostiti zivela Srbija

  • Dragan

    24. mart 2020 | 08:08

    Nasi Nemacki Talijanski Americki prijatelji.... 10 generacija cemo imati bolesne.. mi panicimo oko Korone..

  • MVP

    24. mart 2020 | 08:45

    Večeras u 20h prvo treba aplaudirati srpskom narodu i Srbiji jer su preživeli bombardovanje od strane zločinaca Nato-a. Srbi su neuništiv narod, a to ćemo pokazati i sada kada nas je ponovo zadesila nesreća koja odnosi živote. Hrabro braćo Srbi, živela Srbija!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA