≫ 

Stigao avion sa medicinskom pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

U drugom delu donacije UAE poslaće Srbiji respiratore

  • 14
avion pomoc uae Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv korona virusa, koju su kao prvi deo pomoći poslali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), sleteo je u Beograd oko jedan sat posle ponoći.

U prvom delu donacije UAE je 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odela, 500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, 6.000 sanitizera, ukupno 10 tona pomoći.

avion pomoc uae Pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U drugom delu donacije, UAE poslaće Srbiji respiratore.

Avion su na aerodromu dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasador UAE u Srbiji Mubarak Said El Daherija, drugi srpski zvaničnici i diplomata iz UAE.

- Po instrukcijama NJ.V. šeika Halife bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, a pod nadzorom NJ.V. šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana, prestolonaslednika Abu Dabija i zamenika vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE, Ujedinjeni Arapski Emirati su poslali hitnu isporuku humanitarne i medicinske pomoći Republici Srbiji avionom koji je danas sleteo u Srbiju - saopšteno je iz ambasade UAE.

Avion iz Emirata, koji sadrži ogromnu količinu humanitarne pomoći i medicinske opreme, deo je odluke UAE da pomogne zemljama koje je zahvatila epidemija Covid-19, u sprečavanju daljeg širenja korona virusa i da se odgovarajućom opremom izbore protiv ove bolesti.

avion pomoc uae Ambasador UAE u Srbiji Mubarakal-Daheri Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Ujedinjeni Arapski Emirati preduzeli su niz međunarodnih humanitarnih akcija kako bi pomogli svetu u borbi sa ovim opakim virusom, a Republika Srbija kao jedna od prijateljskih zemalja je u UAE i ovog puta imala prioritet.

Pored donacija medicinske opreme i humanitarne pomoći koje su otišle većem broju najugroženijih zemalja sveta, Vlada UAE mnogo je radila i na evakuaciji svih državljana Zaliva - posebno iz kineske provincije odakle je pandemija krenula. Svim ljudima koji su se vratili u UAE obezbeđena je najbolja moguća nega u “šeik Zajed humanitarnom gradu” - medicinskoj zoni oformljenoj u Abu Dabiju kako bi se svim povratnicima omogućio bezbedan ulazak u zemlju bez ugrožavanja svog i zdravlja drugih koji žive na teritoriji UAE.

avion pomoc uae Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Državljanima koji su zbog pooštrenih mera i vanrednog stanja u kojem se nalazi veliki broj svetskih zemalja nisu mogli da se vrate u svoju zemlju je odobren neometan privremeni boravak na teritoriji UAE sve do trenutka normalizacije trenutne situacije. Važno je pomenuti da su prema podacima Svetske zdravstvene organizacije UAE zemlja koja je testirala najveći broj svojih žitelja na COVID-19, uspevši da na svojoj teritoriji uspostavi sistem koji će na najbolji mogući način sprečiti širenje virusa.

UAE će nastaviti svoju uspešnu bilateralnu saradnju sa Republikom Srbijom a posebna pažnja i pomoć bratskoj zemlji i njenom narodu će biti pružena u svakom pa i ovom izuzetno teškom trenutku za sve - saopštili su iz ambasade.

avion pomoc uae Avion pomoći iz UAE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Beogradu Mubarakom Al Daherijem, dočekao je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" avion kompanije "Etihad" kojim je noćas oko 3.30 časova dovezena medicinska pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

- U ime predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, imam čast da prenesem njegovu zahvalnost i zahvalnost svih građana Srbije šeiku Muhamedu Bin Zajedu i svim građanima Ujedinjenih Arapskih Emirata. Malo je zemalja na svetu koje nisu zatražile pomoć od Ujedinjenih Arapskih Emirata, još je manje zemalja na svetu koje su dobile ovako veliku, potrebnu i velikodušnu pomoć kao što je dobila Republika Srbija - rekao je ministar Vulin.

avion pomoc uae Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da će Srbija pamtiti prijateljstvo UAE Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prijatelji se poznaju u teškim vremenima, ističe ministar Vulin i podseća da se pristiglom pomoći opredmetio dogovor predsednika Vučića i šeika Muhameda Bin Zajeda i pokazao da Srbija nije sama.

- Pomoć je dragocena i potrebna. Pomoć je došla u pravom času i nju čini baš ono što nam je potrebno u ovom trenutku - maske, dve vrste zaštitnih odela, kaljače, sve ono što nam je zaista neophodno u ovom trenutku. Ali pomoć je pokazala i ono što je važnije od svake pomoći na svetu, a to je da nismo sami, da imamo prijatelje, da se Srbija ceni, poštuje i iskreno voli - naglašava ministar Vulin.

avion pomoc uae Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao i da će Srbija uvek pamtiti i dobro i zlo i svakome vraća baš ono što je zaslužio i da zato Ujedinjeni Arapski Emirati imaju razloga da se u godinama koje dolaze raduju prijateljstvu sa Srbijom koju su zadužili i koja ima razloga i obavezu da dobro uzvrati.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja svetahttps://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Brnabić: Ovo je samo još jedan u nizu aviona koji će doneti pomoć za borbu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cober

    29. mart 2020 | 12:18

    Vide se pravi prijatelji,gde se negleda vera i boja kože ni nacija.hvala Bin Zaidu i našem Vučiću.

  • bb

    29. mart 2020 | 08:49

    説明なしOn je rekao i da će Srbija uvek pamtiti i dobro i zlo i svakome vraća baš ono što je zaslužio i da zato Ujedinjeni Arapski Emirati imaju razloga da se u godinama koje dolaze raduju prijateljstvu sa Srbijom koju su zadužili i koja ima razloga i obavezu da dobro uzvrati.

  • Riki

    29. mart 2020 | 08:00

    Hvala vam !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA