≫ 

Za formiranje vlade u Prištini postoje dve mogućnosti: Da li su bliži novi izbori ili dogovor?

Član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti poručio je da se mora poštovati ustavna procedura

  • 2
Kosovo, skupstina

Foto: Tanjug/AP

Član Predsedništva Demokratskog saveza Kosova (DSK) Avdulah Hoti poručio je da nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija parlamentarne političke stranke mogu da biraju između dve opcije - formiranja nove parlamentarne većine i novih vanrednih parlamentarnih izbora.

Hoti je na svom Fejsbuk profilu napisao da o tome političke stranke treba da se dogovore na konsultacijama koje je najavio predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači, koji je, kako kaže, dužan da poštuje ustavnu proceduru uspostavljanja nove vlasti.

- Prvo, ako postoji volja za formiranje nove skupštinske većine, tada se predlaže i formiranje nove vlade od nove parlamentarne većine - naveo je Hoti.

Dodao je da je druga mogućnost da se stranke dogovore o datumu novih parlamentarnih izbora, koji bi treblo da budu održani nakon prevazilaženja krize izazvane korona virusom.

Hoti kaže da drugog načina nema i da sve političke stranke treba da preuzmu odgovornost za poštovanje ustava I, kako je naveo, demokratskog poretka.

Napisao je i da su do sada tri puta pozivano na sukobe i anarhiju, te da je prvi takav poziv došao od odlazećeg premijera Kurtija u parlamentu, drugi iz Tirane, a treći danas iz Mitrovice.

- Uveren sam da naše društvo ima zrelost koja je potrebna da zaustavi takve pozive sada, odmah i zauvek - naveo je Hoti, koji je smenjen sa funkcije potpredsednika vlade nakon izglasavnja nepoverenja Kurtijevom kabinetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA