≫ 

Lajčak imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog Specijalnog Predstavnika EU biti rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine

  • 1
SRBIJA SLOVACKA DIPLOMATIJA Foto: Tanjug/Predsednistvo Srbije

Savet EU imenovao je Miroslava Lajčaka za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

- Zadaci novog Specijalnog predstavnika EU biće postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova kao i poboljšanje dobrosusedskih odnose i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu - navodi se u saopštenju Saveta EU.

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog Specijalnog Predstavnika EU biti rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Dodaje se da će Miroslav Lajčak raditi na ”prevazilaženju nasleđa prošlosti” i ” doslednosti i efikasnosti delovanja EU na Zapadnom Balkanu”.

Novi Specijalni predstavnik EU će odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 meseci.

U Savetu EU podsećaju da je Lajčak prethodno bio ministar spoljnih poslova Slovačke i predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2017-2018).

Bio je i Specijalni predstavnik EU za Bosnu i Hercegovinu od 2007. do 2009. godijne.

Dodaje se da je kao lični izaslanik visokog predstavnika EU, Lajčak je u ime EU pregovarao, organizovao i nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

- Specijalni predstavnici EU promovišu politike i interese EU u određenim regionima i zemljama, kao i pitanja od posebnog interesa ili interesa za EU. Oni igraju aktivnu ulogu u naporima na konsolidaciji reformi, stabilnosti i vladavini zakona - navode u Briselu.

Šef diplomatije EU Đozep Borelj predložio je u februaru minsitraima spoljnih poslova EU Miroslava Lajčaka kao novog Specijalonog prdstavnika za dijalog Beograda i prištine i Zapadni Balkan.

EU trenutno ima devet specijalnih predstavnika koji podržavaju rad Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku Đozepa Borelja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA