≫ 

Orden za heroja sa Košara: Vučić odlikovao potpukovnika Dimčevskog za hrabrost

Bitka na Korašama počela je 9. aprila i trajala do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine

  • 27
Dragutin Dimcevski Košare, Vučić

Foto: Slađana Tasić, Tanjug/Dimitrije Goll

Povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine, saopštila je pres služba predsednika.

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u reonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacije na liniji Ðakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije.

Tada je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu.

Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

Bitka na Korašama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine.

Gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca). U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije, navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Dragutin Dimčevski tokom borbi te 1999. godine, vodio je dnevnik koji je danas autentična uspomena i sećanje na vojnike i događaje iz tog perioda.

Dnevnik o događajima na tom delu teritorije, kaže, počeo je da vodi još 1998. godine, koja je bila ispunjena stalnim graničnim incidentima, napadima terorista, presecanjem glavnih putnih pravaca ka Đakovici i Peći, kao i pogibijom vojnika.

Video: Banjalukom odjeknuli Junaci sa Košara

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    9. april 2020 | 19:42

    Lepo od Predsednika zaista. Ne trebamo zaboraviti ovakve ljude i zaista su zaslužili odlikovanje.

  • Veteran

    9. april 2020 | 19:06

    Pozdravljam! Trebalo bi odlikovati sve ucesnike te bitke i dodeliti im nacionalne penzije. Koliko god postovao uspehe sportista, ucesnici ove bitke te penzije zasluzuju vise od bilo koga.

  • Oki

    9. april 2020 | 20:23

    Sve je to lepo predsednice, al nije u tedu da na rts na danasnji dan u udarnom terminu nema emisije za secanje na te momke i decu i sam sam ucesnik borbi 98-99 kao pripadnik pjp i danas sam aktivan pripadnik al nije lepo na danasnji dan da bude emisija o vitni hjuston u udarnom terminu a ne o nasim herojima, ako na prvom.kanalu ide moj rodjak sa sela na drugom je moglo na uspomenu na zelene momke koji su zivote dali i na one koji su preziveli.... Unapred hvala svima. Za zivot Srbije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA