≫ 

Uz podršku UNDP i EU, u Srbiju stiže deseti avion sa medicinskom opremom

Od 26. marta ovo će biti deseti avion koji je organizovao UNDP

  • 0
Doktori, medicinsko osoblje, zaštitna odela, maske, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Uz podršku Evropske unije (EU) i Programa za razvoj Ujedinjenih Nacija (UNDP) u Srbiju će sleteti deseti avion sa medicinskom opremom.

Dolaskom aviona iz Kine na beogradski aerodrom "Nikola Tesla", količina neophodne medicinske i zaštitne opreme koju je UNDP u saradnji sa EU dopremio u Srbiju dostići će preko 3. 000 kubnih metara što je, kako se navodi u saopštenju UNDP, zapremina jednog olimpijskog bazena.

Na zahtev vlade Srbije i uz finansijsku podršku EU, od 26. marta ovo će biti deseti avion koji je organizovao UNDP.

U saopštenju se navodi da pomoć obuhvata respiratore, zaštitne maske i odela, medicinske rukavice i Covid-19 testove, koje je delom nabavila Vlada Srbije, a delom ih je dobila kao donaciju. Reč je o medicinskoj opremi namenjenoj zdravstvenim institucijama širom zemlje i drugima koji su na prvoj liniji borbe protiv širenja pandemije virusa Covid-19.

- Vlada Srbije vrlo brzo po izbijanju epidemije nabavila je potrebnu medicinsku opremu. U trenutku kada je oprema bila obezbeđena, najpotrebnija nam je bila pomoć u dopremanju i transportu i obratili smo se UNDP, koji je za manje od 48 sati obezbedio prvi avion - kaže pomoćnik generalnog sekretara Vlade Srbije Danijel Nikolić, a navodi se u saopštenju.

Nikolić dodaje da Vlada Srbije, EU i UNDP partnerski učestvuju u ovom veoma kompleksnom poduhvatu transporta nabavljene opreme iz različitih delova sveta.

U Delegaciji EU u Srbiji kažu da je njihova pomoć u borbi protiv Covid-19 u duhu solidarnosti i prijateljstva koje je u osnovi odnosa EU i Srbije.

- Od početka krize nije prošao gotovo nijedan dan bez neophodne medicinske opreme za srpske zdravstvene ustanove i ugrožene zajednice, a koju je EU prevezla ili kupila. Ponosni smo na brzu asistenciju koju pružamo zahvaljujući paketu pomoći u iznosu od 15 miliona evra koji finansira Evropska unija za hitne mere pomoći u Srbiji - ističu u Delegaciji EU u Srbiji, i dodaju da ovaj virus ne poznaje granice, te da samo zajedničkim naporima mogu da se prevaziđu ovi teški dani.

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap rekla je da svaki avion koji donosi neophodnu medicinsku opremu predstavlja pobedu u borbi protiv Covid-19.

Paralelno sa nabavkom zdravstvene i zaštitne opreme, navodi se u saopštenju, UNDP podržava vladinu Kancelariju za IT i e-upravu u izradi digitalnih rešenja, poput platforme "Budi volonter" i "Digitalna solidarnost", objavljivanja podataka o COVID-19 na nacionalnom portalu otvorenih podataka, i u saradnji sa privatnim sektorom priprema rešenja koja će pomoći socijalno-ekonomskom oporavku zemlje nakon krize.

Video: Sleteo avion iz Berlina i Frankfurta sa 144 naših građana

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA