Kako je korona menjala pravila na skupovima: Sastanci preko video-poziva, rukovanja laktovima

Korona nas je zauvek promenila?

  • 0
Aleksandar Vučić, Angela Merkel Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Pandemija virusa korona zaustavila je svet, a virus koji se raširio u gotove sve zemlje sveta, za nekoliko nedelja uspeo je da promeni navike ljudi. Toga nisu bili pošteđeni ni političari koji su morali da se prilagođavaju situaciji, pa su sastanci svetskih zvaničnika, samiti i okupljanja održavani putem konferencijskih poziva, na skupovima gde je bilo prisutno tek nekoliko osoba ili su potpuno otkazivani.

Dogovori preko malih ekrana, rukovanje laktovima, pozdrav preko zaštitnih maski i odela postali su uobičajeni u novonastaloj situaciji.

Samit Zapadni Balkan EU u Hrvatskoj prvi put "preko ekrana"

Početkom godine samit lidera EU i Zapadnog Balkana najavljivan je kao "prekretnica" u politici proširenja i "kamen temeljac" za nove i poboljšane odnose između Unije i regiona.

Kao posledica izbijanja pandemije kovid 19, samit planiran da se održi dva dana u Zagrebu, postao je video-konfrencija od dva sata.

 
 
 
View this post on Instagram
"Za nas je bilo veoma vazno učešće na današnjem Samitu EU - Zapadni Balkan. Sve najvažnije zemlje EU su učestvovale. Bilo je reči o tri važne teme, kao što su nastavak reformi, proces približavanja EU i treća stvar, je bila velika podrška Miroslavu Lajčaku i nastavku dijalog Beograda i Prištine. Radujemo se nastavku dijaloga i pronalaženju kompromisnog rešenja, ali ne želimo da pristanemo na ucene. Potvrđena je evropska perspektiva Srbije. Srbija želi da bude deo EU i želimo da imamo tu vrstu konkretnog odgovora. Zahvaljući dobrim odnosima sa svima, Srbija je uspela da prebrodi tešku krizu. Za nas je EU strateški cilj, ali Kina i Rusija su naši prijatelji i partneri i nastavićemo saradnju sa njima." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na video konferencijskom Samitu Evropska unija – Zapadni Balkan.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Samit je prvi put održan na ovaj način, a takođe, prvi put je postavljen i jedan uslov - da svi premijeri i šefovi država sede u sobama u kojima neće biti nikakvih zastava ni državnih obeležja.

Utvrđena su pravila prema kojima će učesnici sedeti, a istaknuto je bilo samo ime i prezime osobe koja govori.

Sednica Saveta bezbednosti UN - video poziv

Sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj je predstavljen izveštaj Unmika o Kosovu i Metohije, održana je 24. aprila u specifičnim okolnostima, u uslovima pandemije kovida 19, što je uslovilo i promenu načina rada samog Saveta bezbednosti, koji nije zasedao kao do sada, već putem video konferencije.

Izveštaj je predstavio šef Misije UNMIK na KiM Zahir Tanin, a u ime Srbije govorio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

sednica Saveta bezbednosti UN Printscreen: webtv.un.org

Od početka pandemije, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je po prvi put održao video-konferenciju u martu mesecu, i to posvećenu mirovnoj misiji u Kongu, koja prethodno nije bila najavljena medijima i verovatno je predstavljala probu za naredne sednice koje će se ovako održavati.

Dan Sećanja na žrtve Jasenovca

U Sremskoj Mitrovici u Srbiji i u Donjoj Gradini u Bosni i Hercegovini 26. aprila je istovremeno obeležen Dan sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac u spomen na 22. april 1945. godine, kada je samo 127 logoraša, od preostalih 1.075 , uspelo da se domogne slobode.

Ovogodišnji događaj organizovan je u skladu sa merama koje se preduzimaju za sprečavanje širenja korona virusa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je venac u Spomen parku Sremska Mitrovica, dok su u Donjoj Gradini poštu odali predstavnici BiH entiteta.

Na oba skupa bilo je tek nekoliko prisutnih, u skladu sa merama bezbednosti zbog korona virusa.

Sastanak Vučić - Merkel

Nakon što je prvo zbog korona-pandemije otkazana dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Berlinu, 18.marta razgovor je održan, ali, prema zajedničkom dogovoru predsednika Srbije i nemačke kancelarke, putem konferencijskog poziva.

Aleksandar Vučić, Angela Merkel Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

- Nemačka kancalakrka Angela Merkel i srpski predsednik Aleksandar Vučić razgovarali su u sklopu video-konferencije - navedeno je u zajedničkom saopštenju kancelarije nemačke kancelarke i srpskog predsednika.

Kada je 21. marta avion srpske nacionalne avio-kompanije dovezao stručnjake i medicinsku pomoć iz NR Kine, predsednik Vučić dočekao ih je na beogradskom aerodromu.

Međutim, standardan protokol je izostao, bilo je samo obraćanje predsednika Srbije, zahvalnost i pozdrav laktovima.

Slična scena mogla se videti i posle sastanka mađarskog premijera Viktora Orbana sa predsednikom Srbije, posle kog je umesto tradicionalnog rukovanja usledilo "sudaranje laktovima".

 
 
 
View this post on Instagram
Do skorog viđenja dragi prijatelju @orbanviktor.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić i Orban razgovarali su tom prilikom o bilateralnim odnosima, međusobnoj podršci, saradnji i solidarnosti u borbi protiv korona virusa, ali i o migrantskoj krizi i procesu evrointegracija Srbije.

Vesić - Gvozdeni puk

Povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, srpski i ruski državni zvaničnici i ratni veterani govorili su na međunarodnoj onlajn konferenciji "Poklonimo se herojima", koja je održana posredstvom video-mosta Beograda i Moskve. Organizatori konferencije su Fondacija Besmrtni puk, Grad Beograd i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu.

Tradicionalni marš nije mogao biti održan, ali je dva dana ranije na društvenim mrežama pokrenut izazov kako bi se našim precima odala počast.

- Ove godine, zbog epidemije korona virusa koja je pogodila ceo svet, nećemo održati tradicionalni marš Besmrtnog puka u Beogradu. Ali nećemo ni propustiti priliku da našim precima herojima odamo počast kakvu zaslužuju! Pozivamo vas da svi od 8. maja u 10.00 sati svoje profilne slike na društvenim mrežama zamenite slikama vaših roditelja, deka i baka koji su se borili u ratovima za slobodu naše otadžbine - navedeno je tada u objavi na Fejsbuk stranici "Besmrtni puk Srbije".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA