≫ 

Stigla medicinska oprema iz Azerbejdžana: Brnabić dočekala pomoć za Srbiju

Avion je dopremio zaštitnu opremu, testove, beskontaktne toplomere, sredstva za dezinfekciju...

  • 5
AVION AZERBEJDŽAN POMOC ANA BRNABIĆ, ELDAR HASANOV Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" danas posle podne sleteo je avion koji je dopremio pomoć koju je Azerbejdžan uputio Srbiji, a premijerka Ana Brnabić izjavila je da ta pomoć našoj zemlji mnogo znači, i dokaz je prijateljstva i strateškog partnerstva Srbije i Azerbejdžana.

Avion je dopremio zaštitnu opremu, testove, beskontaktne toplomere, sredstva za dezinfekciju...

Premijerka je zahvalila predsedniku Azerbejdžana, koji je, kaže, odgovorio na poziv Srbije, kao i ambasadoru te zemlje Eldaru Hasanovu, sa kojim je i dočekala aviona na beogradskom aerodromu.

- Ovo je nama značajno, iako su vanredno stanje i najteži dani iza nas, jer je ovo pokazatelj prijateljstva, koje nikada nećemo zaboraviti - poručila je Brnabić.

Premijerka je posebno podsetila da je Azerbejdžan bio prva zemlja koja je pritekla u pomoć Srbiji 2014. godine nakon poplava.

Upravo na današnji dan, 19. maja 2014. godine sleteo je prvi avion pomoći iz Azerbejdžana.

AVION AZERBEJDŽAN POMOC ANA BRNABIĆ, ELDAR HASANOV Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Danas i simbolično dočekujemo ovaj avion i dokazujemo strateško partnerstvo i prijateljstvo - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da joj je drago i što je čula najavu novih investicija iz Azerbejdžana u Srbiju, uz podršku koje kompanije iz te zemlje pružaju na infrastrukturnom razvoju Srbije.

- Da nastavimo tamo gde smo stali pre pandemije, da razvijamo ekonomsku saradnju, da se povezujemo i otvaramo nova poglavlja u našim odnosima - rekla je Brnabić.

I ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov je istakao da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i prijateljske zemlje, kao i da će odnosi dve države nastaviti da se razvijaju i produbljuju u investicionom i svakom drugom smislu.

- Jako mi je drago što sam ovde sa vama. Naši narodi su prijatelji više od 300 godina, a danas su strateški partneri - rekao je Hasanov i dodao da se prijatelji poznaju i u teškim vremenima.

Kaže da je predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev 19. maja 2014. izdao naredbu da se pošalje pomoć Srbiji dok je boravio u Vijetnamu, kada je video preko svetskih medija šta se dešava u Srbiji, dodajući da je to tada bila prva pomoć koja je stigla našoj zemlji.

- Takođe, želim da zavalim predsedniku Vučiću i njegovom timu, kao i premijerki Brnabić, što su preduzeli sve mere da bi sačuvali svoj narod. Vučić je za razliku od drugih u region blagovremeno preduzeo sve prventivne mere. I rezultat se samim tim vidi - kazao je Hasanov.

Dodaje da je Azerbejdžan poslao humanitarnu pomoć i beogradskim opštinama Savski Venac, Rakovica i Čukarica, kao i da su danas dali pomoć za izbeglice u Vojvodini.

Azerbejdžanska kompanija Azvirt će u petak pružiti pomoć i siromašnim porodicama u Beogradu.

- Mi smo braća, prijatelji i strateški partneri i treba se držimo zajedno - poručio je Hasanov.

Podsećamo, ovo je drugi avion sa humanitarnom pomoći koji je danas sleteo u Srbiju. Nešto pre 16 časova u Beograd je sleteo avion sa medicinskom pomoći iz Katara koji su dočekali ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ambasador Katara u Srbiji šeik Mubarak bin Fahad Al Tani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    19. maj 2020 | 20:08

    Bolje da se spremimo za jesen i zimu, nego da tada tražimo pomoć. Zima može biti užasna ako se ujedine virusi gripa i virusi korone.

  • dg

    19. maj 2020 | 19:05

    Šta je ovo sa pomoći? Ili nam treba ili ne treba? Ako nam treba zašto onda šaljemo drugim zemljama, a ako nam ne treba, što nama šalju drugi?

  • LELE

    19. maj 2020 | 19:02

    ZAŠTO POMOĆ KA BROJ OBOLELIH SKORO I DA NEMA NEŠTO SE MUTI NA VRHU,💯☄️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA