Tači kaže da sanja o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe, Đurić: Ti snovi se neće ostvariti

Predsednik privremenih institucija u Prištini izneo je provokativan stav, na šta je direktor Kancelarije za KiM oštro odgovorio

  • 7
Hašim Tači, Marko Đurić Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Andrija Vukelić

Predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači izjavio je da ne postoji nikakav sporazum s Beogradom i istakao da je njegov "san" da se opštine na jugu centralne Srbije Preševo, Medveđa i Bujanovac pripoje tzv. Kosovu. Na njegovu izjavu reagovao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i poručio mu da se takvi snovi neće ostvariti.

- Sanjam da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu pripojeni bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Republike Kosovo - rekao je Tači sinoć na TV Kljan Kosova.

On je rekao da "ne postoji nacrt sporazuma između Srbije i Kosova", da veruje u američko posredovanje i istakao da svako ko govori o razmeni, to čini za unutrašnju političku upotrebu, jer se o tome nikada nije govorilo, pogotovo ne u Vašingtonu, prenosi Kosovo onlajn.

Optužbe odlazećeg premijera Aljbina Kurtija o tajnom sporazumu sa Srbijom nazvao je "čaršijskim pričama", jer nikakav sporazum ne postoji.

- Kurtijeve tvrdnje o sporazumu između Kosova i Srbije su čaršijske priče. Nema tajnog sastanka ili dogovora. Sve što se dogodilo u Vašingtonu jeste pokazatelj spremnosti za nastavak dijaloga - rekao je Tači.

Hašim Tači Tači je optužio Kurtija da je "Srbiji predao sever Kosova" - Foto: Profimedia/AFP

On je istovremeno optužio Kurtija da je "Srbiji predao sever Kosova".

Takođe je istakao da će poštovati ustav i da će svaki sporazum proći kroz kosovsku skupštinu.

Tači je rekao i da ni u jednoj svojoj izjavi nije aludirao, prejudicirao ili tvrdio nešto što bi moglo da se shvati kao pritisak na odluku Ustavnog suda o izboru budućeg premijera i vlade, što tvrdi Kurti.

- S obzirom da je moju uredbu Ustavni sud suspendovao, niko ne bi trebao misliti da mi se ta odluka dopala, ali dužan sam da je poštujem i ne komentarišem - zaključio je Tači.

"Umesto što sanja velikoalbanske snove, Tači bi trebalo da počne da razmišlja o novom zanimanju"

Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija i opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije, a snovi Hašima Tačija o pripajanju teritorija se neće ostvariti, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Vreme velikoalbanskih nacionalnih bardova i ratnih poglavica je nepovratno završeno - poručio je Ðurić - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Hašim Tači može da sanja i tome kako će samoproglašenom Kosovu pripojiti Tahiti ili Jamajku, ali to se nikada neće dogoditi, kao što se neće ostvariti ni njegovi snovi o Bujanovcu, Preševu i Medveđi - poručio je Ðurić u saopštenju.

On ocenjuje da je odlično što je Hašim Tači, izjavom da je njegov san da se opštine na jugu centralne Srbije, Preševo, Medveđa i Bujanovac, pripoje Kosovu, još jednom podsetio svet na pravo lice svoje politike.

- Umesto što sanja velikoalbanske snove, Tači bi trebalo da počne da razmišlja o novom zanimanju, jer vreme velikoalbanskih nacionalnih bardova i ratnih poglavica je nepovratno završeno - poručio je Ðurić.

On kaže da Tačiju možemo da obećamo da, kada Kosovo i Metohija i faktički povrati status kakav ima po Rezoluciji 1244, između pomenutih opština i južne srpske pokrajine neće biti nikakvih administrativnih prelaza, i da će žitelji Kosova i Metohije za kojima ne postoje poternice Republike Srbije moći slobodno da se kreću po čitavoj teritoriji svoje države Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica Mtrovica

    22. maj 2020 | 14:39

    DJuricu,mnogo se trudite oko KiM,zaista. Molim vas,primite ovaj dobronameran savet. Povedite vise racuna o sebi i svom zdravlju,smrsali ste. Veliki pozdrav i sve najbolje

  • Mića

    22. maj 2020 | 14:29

    Ovo su spinovi pred.tzv.Kosmeta i Metohiju,za potrebe šiptara.Šta se stvarno događa Bog zna.Ne verujem da je nešta igde overeno.Bila bi to izdaja, nas Srba šta osta, koji još živimo i dišem Srpski vazduh u Metohiju.Đuriću ne izleći,ne pokazuj karte.Sreća tu je Pred.Srbije gosn.Vučić,njega se pita i njegova je zadnja!

  • QQQ

    22. maj 2020 | 14:05

    Pas laje vetar nosi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA