Tahiri: " Kada je u pitanju Kosovo, mislim da se tu nikome ne žuri "

"Treba videti šta je to što je korisno za obe zemlje i oba naroda, a ne da se insistira na nametnutim rešenjima zato što se nekome žuri", rekao je Tahiri

  • 2
Ramus Tahiri Ramuš Tahiri Printskin: Youtube/RTK2 Priština

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je za Kosovo Onlajn da je poziv ministara spoljnih poslova Nemačke i Francuske da se dijalog između Srbije i Kosova što pre nastavi jasan pokazatelj da je Evropa spremna da u njemu učestvuje i podrži ga.

Tahiri je rekao da se tu pre svega misli na sastanak koji je trebalo da bude održan u Parizu a koji zbog pandemije koronavirusa nije održan.

Razlog da poziv dvojice ministara da se dijalog otpočne “momentalno” Tahiri vidi u tome što koronavirus utiče na ljude i dovedi do toga da sve nesuglasice izlaze na videlo.

- Zato je i poruka tih ministara da se tako ne treba odnositi prema dijalogu, već to mora biti pozitivan odnos prema razgovorima koji moraju početi odmah. Ipak, kada je u pitanju Kosovo, mislim da se tu nikome ne žuri, jer oni koji rukovode državom smatraju da je sve dobro i da im dijalog sa Srbijom nije potreban. Politička elita na Kosovu smatra da je ono nezavisna država, priznata u međunarodnoj zajednici i da im zbog toga dijalog, u koji ne ulaze svojom dobrom voljom, nije neophodan - kaže Tahiri.

Prema njegovim rečima, stav SAD i EU je da problem između Srbije i Kosova traje predugo i zato insistiraju da se to što pre reši, jer nije poznato da li će u narednom periodu biti bolja ili gora situacija.

- Na Kosovu i u Srbiji ima razmirica oko toga da li treba čekati da taj problem reši neka od sledećih generacija koja će možda imati bolji odnos, ili će to uraditi ova generacija koja je na neki način kriva zbog ovakve situacije u kojoj se sada nalazimo - kaže Tahiri i navodi da je saglasan sa evropskim zvaničnicima koji kažu da je potrebno da se dijalog nastavi što pre.

Takav svoj stav pravda i rečima da dijalog nije nametnut i da je na početku moguće postići dogovore o lakšim temama, bez forsiranja da se na brzinu donose odluke o priznanju ili uspostavljanju diplomatskim odnosa.

- Dijalog ne treba prekidati, već treba razgovarati o lakšim temama o kojima se brže mogu postići rešenja. Treba videti šta je to što je korisno za obe zemlje i oba naroda, a ne da se insistira na nametnutim rešenjima zato što se nekome žuri. Ako nema saglasnosti, onda ni jedna zemlja ne može naterati da potpišu ono što ne vole ili ne žele - napominje Tahiri za Kosovo Onlajn.

Komentarišući tekst koji su dvojica ministara objavili u Kohi i Blicu Tahiri primećuje da je novost koja je navedena i to što kažu da se dijalog može voditi samo uz posredovanje Evropske unije.

- Tu se ističe da su zemlje Zapadnog Balkana deo Evrope, da tu imaju sadašnjost i budućnost i da EU ozbiljno razmišlja o pristupanju svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj zajednici. Zaključak je da smo nakon pandemije koronavirusa svi po nešto naučili i da je ostvarena dobra saradnja, a navodi se da su dobro sarađivali i Srbija i Kosovo kada je u pitanju borba protiv koronavirusa - tumači Tahiri.

Jedna od ključnih poruka dvojice ministara iz Nemačke i Francuske jeste i da očekuju “da se svi sporazumi postignuti od 2011. godine sprovodu”, ali je stav Tahirija da EU ima posredničku ulogu u dijalogu i da nema mogućnosti da ih natera, pa je zato mišljenja da je to u neku ruku “više deklarativno izrečeno”.

- To jeste deklarativno, ali se spominje i urgentna pomoć Nemačke od 10 miliona evra po određenim pitanjima, a zemlje koje ne budu sarađivale ne mogu računati na tu pomoć. To se tiče 36 sporazuma koji su do sada postignuti. Kosovo i Srbija različito vide to pitanje i zato treba da sednu predstavnici ove dve zemlje da vide u čemu je problem.

Poznato je da Kosovo neće da razgovara o Zajednici srpskih opština jer imaju mišljenje Ustavnog suda, ali to se ipak mora desiti jer su ti dogovori potpisani i siguran sam da su znali šta potpisuju. Evropa ne može da ih direktno natera, ali će sigurno uslediti nagrada kada se ti sporazumi sprovedu. Oni se ne mogu selektivno sprovoditi, jer su neke stvari koje odgovaraju već realizovale, ali što se tiče Zajednice srpskih opština tu nema nikakvog pomaka - precizira Tahiri za Kosovo Onlajn.

On kaže da će kazna za one koji to ne budu učinili biti nedostatak evropske integracija.

Mišljenje tog poznavaoca političkih prilika sa Kosova jeste da su odabir da tekst dvojice evropskih ministara bude plasiran u prištinskoj Kohi i beogradskom Blicu obavile stručne službe, njihovi kabineti ili kabineti EU.

- To je njihov izbor i želeli su da daju ekskluzivnost samo ovim dvema medijskim kućama - zaključio je Tahiri.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BranS

    23. maj 2020 | 16:48

    Treba sačekati da poniste priznanja sve drzave osim onih iz nato pakta i ako tamo imamo već 5 od 37 koje nikada i nisu ni priznale Kosovo,sledeća je Crna Gora koja će sa promenom vlasti ponistiti priznavanje a tada će već doći i do raspada nato pakta i velesile više neće to biti i Srbi će vratiti svoje Kosovo iz ruku okupatora.Polako.

  • Miki

    23. maj 2020 | 19:39

    Nemamo mi sa siptarima sta da pregovaramo oko Kosova, to sto su ameri nama oteli Kosovo a njima ga dali u privremeno vlasnistvo to ne znaci da ce ikada takva tvorevina od kvazidrzave biti priznata od strane Srbije a mi naravno necemo priznati Kosovo republjik ni za 2000 godina a mozda i kasnije..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA