≫ 

Borelj: Uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju

- Moramo da održimo našu nameru da Zapadni Balkan uvedemo u EU - poručio je Borelj u obraćanju nemačkim ambasadorima tokom video konfrencije

  • 15
Josep Borrell, Žozep Borelj Foto: Profimedia

Šef diplomatije EU Đozep Borelj je ocenio je da se evropski politički model, zasnovan na demokratiji i poštovanju ljudskih prava, nalazi pred izazovima i dodao da je "bitka narativa" posebno vidljiva na Zapadnom Balkanu.

- Moramo da održimo našu nameru da Zapadni Balkan uvedemo u EU - poručio je Borelj u obraćanju nemačkim ambasadorima tokom video konfrencije.

On je ocenio da se u svetu dešavaju mnoge "dramatične promene", pri čemu SAD sve više gube primat, a Azija postaje sve više ekonomski, bezbednosno i tehnički zastupljenija.

- COVID19 je prva velika kriza u posednim decenijama gde SAD ne predvode globalni odgovor. Gde god da pogledamo, vidimo jačanje rivaliteta, posebno između SAD i Kine - naveo je Borelj.

Ocenjujući da raste i pritisak da se "izabere strana", Borelj ocenjuje da EU treba da prati sopstvene interese i ne bude instrumentalizovana bilo od Vašingtona ili Pekinga.

Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Borelj je ocenio da se u svetu dešavaju mnoge "dramatične promene", pri čemu SAD sve više gube primat - Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Potreban nam je bolji strateški pristup upravljanju ranjivim i zavisnim delovima. Svet rizikuje da postane manje slobodan, manje uspešan, manje ravnopravan, a više izdeljen i zato ćete vi diplomate imati puno posla - poručio je Borelj ambasadorima Nemačke u svetu.

Nemačka od 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU od Hrvatske.

Ranije je bilo najavljeno da će Zapadni Balkan i proširenje biti jedan od prioriteta nemačke agende do kraja 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    25. maj 2020 | 15:58

    U ovu raspalu Evropu da idemo? Nikad. Nek bude kako bude, svoji smo na svome. Tacka.

  • Dusan NS

    25. maj 2020 | 15:53

    Ni u kakvu Evropu ne zelim. Samo da nas muze jos neko, a za nase Kosovo ih zabole. Adio. Ne pada mi na pamet.

  • Toma

    25. maj 2020 | 14:43

    Hrvatsku koja trenutno zaseda do jula, EU je uveo na mala vrata, za koju znaju i vrapci kako i na koji nacin?! A, sada Srbija se ocevidno blokira, zna se zbog cega?! Ne zaboravite, Srbija je pre svih zasluzla da udje u tu Evrpsku familiju?! Dobro se zna zbog cega se,, ucenjuje,, Srbija?! Nicija nije gorela do zore, pa ni Vasa, sacekaj Te samo jos do 1.aprila iduce godine?! Trazili ste gledajte?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA