≫ 

"Evropska unija ima nepromenjen stav o dijalogu Beograda i Prištine"

- Srbija i Kosovo moraju da dođu do dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji - stav je EU

  • 14
EU zastava evropska unija evropske unije Foto: Pixabay

Portparol EU Peter Stano tvrdi da je pozicija EU kada je reč o rešenju dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i ideju o razmeni teritorija, "jasna i nepromenjena", a da su izjave Đozepa Borelja i Miroslava Lajčaka tim povodom "usklađene".

- Činjenično je netačno i potpuno je pogrešnja interpretacija tvrditi drugačije - kaže Stano za Tanjug.

Povodom ponovnih medijskih spekulacija o razmeni teritorja kao "mogućem" odnosno "nepoželjnom" rešenju za "kosovsko pitanje", iz kancelarije šefa diplomatije i glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine poručuju da se Đozep Borelj zalaže za "rešavanja svih otvorenih pitanja između Srbije i Kosova bez odlaganja" i to na osnovama već poznatog stava EU.

- Srbija i Kosovo moraju da dođu do dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji koji će pokazati da su završili sa problemima iz prošlosti i da su spremni da nastave svoj evropski put - kaže Stano.

On podseća na stav EU da dogovor između Beograda i Prištine treba da bude u skladu sa evropskim kriterijumima i vrednostima, da poštuje međunarodno pravo i da bude prihvatljiv za region i zemlje članice.

Peter Stano Peter Stano - Printskrin: Youtube/ABC News Albania

- To je poruka koju je partnerima poslao i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak koji je postavljen da deluje u ime Visokog predstavnika Borela - naglašava Stano.

Stano je ranije za Tanjug ocenio da su navodi prištinskih medija o tome da je za Visokog predstavnika "prihvatljiva" ideja o promeni granica samo "novinarska interpretacija" izjave Borelja.

U Briselu ponavljaju da trenutno stanje u dijalogu nije održivo i da bi razgovori trebalo da se nastave što je pre moguće "čim to dozvoli situacija sa pandemijom".

- Specijalni predstavnik Lajčak je u stalnom kontaktu sa relevantnim partnerima kao bi pripremio što brži nastavak dijaloga. Treba imati na umu da vreme, agenda i brzina dijaloga ne zavise samo od EU već da to oblikuju dve strane i mogučnost njihovog međusobnog dogovaranja - kaže Stano.

On dodaje da je u rukama dve strane i da se eventualno dogovore o direktnom učešću drugih partnera (SAD, Rusija) u okviru dijaloga koji vodi EU.

- EU je posredovala u dijalogu Beograda i Prištine od samog početka 2011. godine. Mi radimo ka uspešnom završetku dijaloga, a to je sveobuhvatna normalizacija i konačni dogovor koji rešava sva otvorena pitanja - zaključuje Stano.

Video: Trampov specijalni izaslanik: Takse moraju biti ukinute, povlačenje priznanja zaustavljeno

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇷🇸

    25. maj 2020 | 19:14

    КОСМЕТ ЈЕ СРБИЈА, САМО ТАКО И НИКАКО ДРУГАЧИЈЕ! ТАКО ЈЕ БИЛО 800 ГОДИНА И ТАКО ЋЕ И ОСТАТИ!!!

  • Rada

    25. maj 2020 | 20:23

    Ja nešto ne čujem da u dijalogu učestvuju i Rusija i Kina, nego samo SAD i EU, a zna se da obe podržavaju nezavisnost Kosova. Drugo, da mi i postignemo nekakav sporazum, kako ćemo znati da će albanska strana to poštovati kad nijedan sporazum do sada nisu ispoštovali. Treće, da li bi svim nacionalnim manjinama u zemljama EU trebalo dati državu ako to požele? Jedino rešenje za Kosovo je da funkcioniše kao i Grenland koji je u sastavu Danske, ali ima visoku autonomiju i 90% odluka koje donosi se ne tiču Danske.

  • Nes

    25. maj 2020 | 19:08

    Po medjunarodnim pravu na koje se poziva EU , Kosovo i Metohija je okupirana od strane EU i SAD. Jer je medjunarodna zajednica prekršila to isto pravo na koje se i poziva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA