≫ 

EU bez komentara na Tačijevu izjavu da neće dijalog sa Lajčakom

Tači je svoj stav obrazložio time da nije u kontaktu sa Lajčakom, a da vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti već tri meseca razgovara sa Lajčakom i Žozepom Boreljom o njemu nepoznatim stvarima

  • 0
Evropska komisija Brisel Foto: Shutterstock

Evropska unija nije imala komentar na izjavu predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija da ne želi da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine ako razgovore vodi specijalni predstavnik Miroslav Lajčak.

- Nemamo komentar na ovakvu izjavu Tačija - kratko je poručio portparol EU Peter Stano za Tanjug.

Ni sam Miroslav Lajčak, koji je na funkciju specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine izabran početkom aprila, nije se oglašavao tim povodom.

Tači je svoj stav obrazložio time da "nije u kontaktu sa Lajčakom", a da vršilac dužnosti premijera Aljbin Kurti "već tri meseca razgovara sa Lajčakom i Žosepom Boreljom" o "njemu nepoznatim stvarima".

Ocenjujući da su u pitanju "pregovarači iz zemalja koje nisu priznale Kosovo", Tači zaključuje da će se odazvati na pozive za sastanke koje organizuju Angela Merkel i Emanuel Makron, kao i da ima "puno poverenje" u rukovodstvo SAD da će proces pregovora "ubrzati i uspešno okončati".

To nije prvi put da se zvaničnici Prištine otvoreno ne slažu sa ulogom EU u dijalogu Beograda i Prištine i insistiraju na većem učešću SAD.

Bivši premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj je prilikom svoje prve posete Briselu u novembru 2017. godine takođe kritikovao rezultate EU i tadašnje šefice EU diplomatije Federike Mogerini kao posrednika u pregovorima o normalizaciji odnosa.

Takva situacija dovela je do otkazivanja zajedničke konfrencije za medije Ramuša Haradinaja i Federike Mogerini u Briselu, što se ponovilo i sledeće godine nakon razgovora Haradinaja i Mogerinijeve o Sporazumu o stabilizaciji pridruživanju Kosova.

Zvaničan stav EU bio da je u pitanju "nedostatak vremena", dok su diplomatski izvori naglašavali "lošu atmosferu" iza zatvorenih vrata.

Video: Klinton kao štafeta: Kosovski lideri u razdoru

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA