≫ 

Đurić: "Srbi na KiM u bezbednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi"

Međunarodne misije hitno da zaustave nasilje na Kosovu i Metohiji - poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

  • 34
Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je danas od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da hitno zaustave najnoviji talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima.

- Zahtevam od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da hitno preduzmu mere i radnje iz svojih nadležnosti i mandata utvrđenog Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN da delujući direktno i preko privremenih institucija samouprave u Prištini zaustave najnoviji talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima - poručio je Đurić.

U saopštenju Kancelarije za KiM navodi da napadi u poslednjih nekoliko dana pokazuju da su Srbi na KiM u bezbednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi i da privremene institucije samouprave u pokrajini nisu u stanju ili ne žele da samostalno reše ovaj problem.

- Zato je neophodno da KFOR, UNMIK, EULEKS i drugi međunarodni akteri u pokrajini ispune svoj mandat i zarade plate koje dobijaju, a ne da sede po prištinskim restoranima dok ekstremisti nekažnjeno ugrožavaju one za čiju su bezbednost i prava odgovorni - navodi Ðurić.

Video: Lekari iz Srbije ne mogu na KiM zato što poseduju samo srpska dokumenta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sdfg

    27. maj 2020 | 14:24

    Zvanična Priština se prema Kosmetskim Srbima, ponaša kao prema gradjanima drugog reda.

  • DraganaO

    27. maj 2020 | 14:17

    Pristina da ispostuje dogovor iz Briselskog sporazuma, da ukine takse na srpsku robu i da ispostuje rezoluciju 1244 i onda mozemo dalje da razgovaramo!

  • Suncokret

    27. maj 2020 | 14:13

    Albanci se na KiM ponašaju silno, jer su im velike sile to dozvolile

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA