Austrijski ministar u poseti Zapadnom Balkanu: Šalenberg danas u Beogradu, Prištini i Tirani

Ovo je prvo putovanje ministra spoljnih poslova Austrije posle izbijanja epidemije korona virusa u toj jzemlji, tokom koje je austrijska diplomatija bila ograničena na videokonferencije

  • 1
Balkan, mapa Balkana

Foto: Shutterstock

Prvo putovanje posle izbijanja epidemije korona virusa u Austriji, tokom koje je austrijska diplomatija bila ograničena na videokonferencije, ministra spoljnih poslova te zemlje Aleksandera Šalenberga i ministarku za evropska pitanja Karoline Edštadler vodi na Zapadni Balkan, gde će danas posetiti Beograd, Tiranu i Prištinu.

- Puna integracija država Zapadnog Balkana u EU ostaje ključni faktor za budućnost i stabilizaciju regiona, ali je i za EU od ogromnog strateškog značaja. Ovo putovanje je naš izraz solidarnosti. Destinacije su svesno izabrane. Zapadni Balkan je region našeg težišta i veliki prioritet austrijske spoljne politike. Austrija je te zemlje i tokom krize preko mehanizma civilne zaštite već pomogla medicinskim sredstvima - najavili su ministri uoči posete.

Portparol ministarke Edštadler, Eberhard Blumental izjavio je za Tanjug da će ministri tokom ovog putovanja lično predati simboličnu pomoć zemljama regiona u vidu medicinske zaštitne opreme i higijenskih paketa.

- Ministrima je bilo važno da prvo putovanja preduzmu u te tri države i još jednom dokažu da je Austrija podržavalac regiona na evropskom putu. Oba ministra dele stav da je EU nepotpuna sve dok sve države Zapadnog Balkana ne budu njen deo - objasnio je Blumental.

On je ukazao da je ministarka Edštadler imala nedavno virtuelnu konferenciju sa svojim resornim kolegama sa Balkana, i da te razgovore sada želi da nastavi.

- Lični razgovor ne može da zameni video konferenciju. Ministri će još jednom pokazati solidarnost sa zemljama Zapadnog Balkana - rekao je Blumental i najavio da će ministri u jednom danu posetiti najpre Tiranu, zatim Beograd, a potom Prištinu.

Portparol ministarke Edštadler, Eberhard Blumental izjavio je za Tanjug da će ministri tokom ovog putovanja lično predati simboličnu pomoć zemljama regiona u vidu medicinske zaštitne opreme i higijenskih paketa.

Ministri, koji će se sastati sa svojim resornim kolegama, a tako u Beogradu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, razgovoraće i o bilateralnim odnosima.

Ministar Ivica Dačić na predavanju studentima pravnih fakulteta i studentima FPN

Ministri, koji će se sastati sa svojim resornim kolegama, a tako u Beogradu sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, razgovoraće i o bilateralnim odnosima-Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Edštadler i Šalenberg će svojim sagovornicima, u Srbiji Dačiću i Joksimović, u Albaniji ministru Gentu Cakaju, a u Prištini Glauku Konjufci i Bljerimu Reki, preneti da mogu i dalje računati na austrijsku podršku na njihovom evropskom putu.

- Evropa je nepotpuna sve dok države Zapadnog Balkana ne budu deo EU - poručuju oni.

Austrija se, kako podsećaju, oduvek zalagala za evropski put zemalja Zapadnog Balkana, a tokom korona virus krize je njenim zalaganjem postignuta, kako se ističe u Beču, istorijska odluka o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom. To je, dodaju, bio važan uspeh za te dve zemlje, ali i region i EU.

- Solidarnost Austrije sa državama Zapadnog Balkana i tokom kriznog vremena nije prekidana. Najveća moguća stabilnost i bezbednost u susednim zemljama u Jugoistočnoj Evropi je u našem interesu - naglašava Šalenberg.

On je istakao da novom pomoći na licu mesta Austrija želi da da važan dorpinos zdravstvenom sistemu Zapadnog Balkana. Edštadler naglašava da je Austrija sa zemljama Zapadnog Balkana istorijski, ekonomski i pre svega ljudski tesno povezana.

- U našoj je odgovornosti da podstaknemo pristupni proces i tom regionu ponudimo verodostojnu evropsku perspektivu - poručuje Edštadler.

Inače, pandemija korona virusa odraziće se i na ovo prvo putovanje austrijskih ministara. Tako će, u svom prtljagu imati zaštitne maske, a putovaće i posebno iznajmljenim avionom. Do sada su političari iz Austrije, često leteli linijskim letom. Ministri će se po povratku u Beč na aerodromu podvrgnuti korona virus testu, te potom uputiti u kućni karantin dok ne dobiju negativne rezultate.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    28. maj 2020 | 11:00

    Što su došli sad da nas pitaju da udjemo u EU, što nisu došli prije 20 godina da nas pitaju, nego im engleska izašla iz evrope pa oće sa nama da popune jedno prazno mjesto, neka fala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA