≫ 

Korona u fokusu TV debate: Kakve su posledice pandemije u Srbiji i strategije za mogući drugi talas

Debata se održava po striktinim pravilima, svaki od učesnika ima po jedan minut za odgovor na pitanje i dva puta po trideset sekundi za debatovanje sa ostalim učesnicima, a reč dobijaju po redosledu koji je unapred utvrđen žrebom

  • 4
Reč na reč Printskrin: RTS 1

Kako Srbija treba da reaguje na mogući novi talas epidemije, kome država treba da pomogne novcem iz budžeta i u kojoj meri i kakve su posledice korona virusa samo su neka od pitanja o kojima je šest izbornih lista duskutovalo u prvoj u nizu predizbornih debata "Reč na reč".

Učesnici debate koju organizuju RTS i CeSID bili su:

* Slavica Đukić Dejanović (Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma)

* Aleksandar Šešelj (Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka)

* Elvira Kovač (Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor)

* Bojan Đurić (Ujedinjena demokratska Srbija)

* Ivan Matović (Metla 2020)

Milan Stamatović (Zdrava Srbija – Bolja Srbija).

Kojim kriterijumom Srbija treba da se vodi kada, zbog pandemije ograničava ulazak drugih državljana u našu zemlju?

Milan Stamatović je rekao da je ovo prava šansa da se iskoristi za srpski turizam, poljoprivredu i stočarstvo.

- Ovde struka mora da konsultuje i privredu i ekonomiju i treba napraviti političko jedinstvo i doneti prave odluke - zaključio je on.

Ivan Matović ističe da ovo pitanje treba da bude pitanje struke, a ne politička odluka.

Reč na reč Učesnici debate - Printskrin: RTS 1

Elvira Kovač kaže da je kriterijum život i da je neophodno otvoriti granice, ali samo uz važeća dokumenta i da to važi za sve.

Bojan Đurić smatra da je jedini kriterijum zdravstvena provera.

Slavica Đukić Dejanović isitče da je prvi kriterijum zaštita zdravlja stanovništva, ali da treba imati na umu i ekonomiju.

- Bezbednost i zdravlje građana, i kontrola svih sumnjivih na bolest. Mislim da smo taj segment korektno napravili. A, kada naši ljudi idu preko, onda te zahteve postavljaju te zemlje - rekla je Đukić Dejanović.

Da li država treba da stimuliše poslodavce da ne otpuštaju radnike u toku pandemije i do koje granice?

Slavica Đukić Dejanović kaže da država već vodi računa o osetljivim kategorijama stanovništva.

- Poslodavac treba da bude stimulisan od strane države. Međutim imamo i dve vrste poslodavca, neki vide šansu, a drugi vide profit kao dominantan cilj - rekla je ona.

Bojan Đurić rekao je da je najvažnije da se skine neka druga vrsta tereta onima koji rade.

Reč na reč Bojan Đurić - Printskrin: RTS 1

Elvira Kovač je kazala da je potrebno pomoći i privrednicima, srednjim i mali preduzećima koja su, kaže najviše ugrožena.

- Svakako je značajna uplata minimalca jer su sačuvana radna mesta i dobro bi bilo ovu meru produžiti - smatra Kovač.

Aleksandar Šešelj istakao je da je potrebno redefinisati sistem subvencija od strane države.

Ivan Matović rekao je da nisu svi isto pogođeni, da su neki radili i bolje.

- Prodavnice i marketi su imali i do 5 puta veći promet, oštećen je turizam. Nije potrebno uplaćivati novac svima - kaže on i dodaje da je država morala ciljano da usmeri pomoć. Takođe smatra da su poljoprivrednici bili najviše pogođeni i da su najviše ugroženi.

Milan Stamatović smatra da država treba da stimuliše privrednike da ne otpuštaju radnije, ali da moraju da se uspostave jasna pravila i da budu ista za sve.

- Država ne treba mnogo da se meša već da stvori uslove i ambijent za privređivanje, a ne da donosi kratkoročne mere - rekao je Stamatović.

Treba li hitno povećati budžetska izdvajanja za zdravsstvo i kako biste to postigli?

Slavica Đukić Dejanović smatra da koliko god novca da se izdvoji za zdravstvo nije dovoljno, ali da je epidemija korona virusa pokazala da je distribucija novca prioritet.

Reč na reč Slavica Đukić Dejanović - rintskrin: RTS 1

- Maksimalna količina novca jeste bitna, ali moraćemo da se okrenemo i ka domovima zdravlja i stručnjacima koju tu rade. Ljudski resursi su povećani i to je bilo značajno, a podizanje zdravstvene kulture je takođe važno - dodala je Đukić Dejanović.

Bojan Đurić kaže da je potrebno povećati sredstva za finansiranje zdravstvenog sistema i da je kriza pokazala da ne možemo dovoljno novca da obezbedimo za ovakve situacije.

- Ali moramo da radimo na tome da medicinsko osoblje ostaje u Srbiji. Ima mnogo razdela budžeta Srbije sa kojih je moguće uzimati, ali prioritet je ulaganje u zdravstvo - rekao je on.

Ukoliko se Srbija na jesen nađe u drugom talasu epidemije, da li biste glasali za uvođenje oštrijih ili blažih mera?

Slavica Đukić Dejanović je istakla da se bi se oslonila na disciplinovanost građana.

- Upoznali smo strukuru, disciplinovanost građana i zahvaljujći tome nije bilo katastrofičnih  posledica. I smatram da će mere biti blaže, a struka imati mogućnost da ponudi Vladi i građanima nešto lakši program mera. Ono što je važno je da dugujemo zahvalnost i struci i građanima u vreme epidemije - rekla je ona.

Bojan Đurić se nada da će biti u prilica da se glasa, ukoliko se drugi talas dogodi.

- Iz onoga što nam se dogodilo možemo da naučimo svašta. Svaka mera koja se uvodi ima više uspeha ukoliko je objašnjena građanima. Mi danas ne možemo da shvatimo promene koje su nastale. Bili bismo za blaže mere, ne samo da ostanemo žive nego da zadovoljimo i neke druge potrebe - rekao je Đurić.

Elvira Kovač je rekla da je smatraju da izolacija nije dobro rešenje i da je za njih značajno očuvanje prosperiteta zajednice.

Aleksandar Šešelj je rekao da pitanje mera ne sme da budu sukobljeni stavovi, već da se sledi reč struke.

- Mi smatramo da svi treba da slušaju struku, a ono što ne bi smeli da dopustimo jeste neodgovoran i neozbiljan pristup koji su neki imali prema epidemiji. Ne smemo da dozvolimo da se smejemo virusu - rekao je on.

Ivan Matović je rekao da će se njegova stranka uvek naći uz Srbiju i građane Srbije, kao i da su se u prethodnoj epidemiji ponašali odgovorno.

- Možda nismo pomogli, ali nismo ni odmogli - kazao je Matović.

Stamatović je rekao da je pitanje zdravlja na pravom mestu i da bi njegova koalicija prvo konsultovala struku.

- Ipak mislim da se u ovu epidemiju krenulo malo oštrije - rekao je on.

Debata se održava po striktnim pravilima, svaki od učesnika ima po jedan minut za odgovor na pitanje i dva puta po trideset sekundi za debatovanje sa ostalim učesnicima, a reč dobijaju po redosledu koji je unapred utvrđen žrebom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA