≫ 

Kako dijaspora može da glasa na izborima 21. juna

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna

  • 4
Glasanje

Foto: ATA Images

Državljani Srbije koji žele da biračko pravo za izbore 2020. iskoriste u inostranstvu mogu da se prijave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu do ponoći 30. maja, a potom postoji utvrđena procedura.

Podatke o tome da će birač glasati u inostranstvu diplomatsko-konzularna predstavništva dostavljaju opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište u Srbiji, gde se onda briše sa biračkog spiska.

- Mora biti 100 birača najmanje upisano, najviše 2.500 i u onim diplomatskim predstavništvima gde se prijavi dovoljan broj onih koji su izrazili želju da glasaju, tu ćemo otvoriti biračka mesta - kaže Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Ukazuje da ni iz jedne zemlje nije stigao signal da bi glasanje moglo biti onemogućeno.

- Ono što smo mi tražili u vreme ove epidemije da nam svaka zemlja saopšti uslove, koji su uslovi epidemiološki da bi mogli da ih ispunimo kad otvorimo biračko mesto - rekao je Odalović.

Mnogima je najbliža ambasada daleko stotinama pa i hiljadama kilometara, a pandemija je dodatno otežala putovanja. Za sada naš zakon ne omogućava elektronsko glasanje.

- To je tehnički moguće, to je ostvarivo, to je budućnost. Niz zemalja poznaje modalitete tog glasanja, neke skandinavske zemlje, neke baltičke zemlje, u SAD imate glasanje putem pošte - kaže Miljkan Karličić, član Republičke izborne komisije.

Dijaspora pravo da učestvuje na izborima u Srbiji ima od 2004. godine. Na poslednjim parlamentarnim izborima 2016. godine na 38 biračkih mesta u inostranstvu, pravo glasa iskoristilo je svega njih 6.000.

Video: Zvanično: Na izbore izlazimo 21. juna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA