≫ 

Evropski komesar za susedstvo i proširenje o izborima u Srbiji: Očekujem fer borbu

Polažem velike nade da ćemo imati slobodne i fer izbore u Srbiji i posle toga još jaču vladu, tako da možemo da ubrzamo reforme i učinimo jos veći napredak - rekao je on obraćajući se putem video linka

  • 1
Oliver Varhelji Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelj poručio je danas da podstiče i ohrabruje sve političke stranke da izađu na izbore 21. juna i izrazio nadu da će Srbija imati fer i slobodne izbore.

- Polažem velike nade da ćemo imati slobodne i fer izbore u Srbiji i posle toga još jaču vladu, tako da možemo da ubrzamo reforme i učinimo jos veći napredak - rekao je on, putem video linka, na konferenciji u Beogradu, posle potpisivanja sporazuma o IPA fondovima.

Upitan šta ocekuje od izbora u Srbiji, rekao je da nije ni na jednom komesaru da se meša u unutrašnja pitanja neke zemlje, ali je dodao da još postoje neka pitanja kojima bi se trebalo posvetiti kad je reč o učešću na izborima.

- Ja podstičem i ohrabrujem, kao što sam to radio i kad sam bio u Beogradu, sve političke stranke da učestvuju na izborima. To je validacija demokratije i najvažniji deo u demokratskom životu - rekao je Varhelj.

On je rekao da će EU pružiti podršku kad je reč o monitoringu izbora i da očekuju da će biti poštovana sva pravila koja su dogovorena među političkim partijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući njegov odgovor, rekao da je Varheji iskusan političar, te primetio da je komesar EU rekao da nije njegovo da se meša.

- Očekujem samo od građana Srbije i ni od koga drugog, građani Srbije su ti koji odlučuju i o učešću u izborima i o tome kome će poverenje dati - rekao je Vučić.

Kada je reč o mitinzima, rekao je da zdravlje ljudi ne sme biti ugroženo a da, ako bude uslova, možda neki skup i bude održan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    29. maj 2020 | 17:04

    Što neko ne kaže ovome verheljiju da se ne miješa u naše stvari jer nije gradjanin Srbije, neka gleda svoja posla, jedino kad nam daje donacije tada ga treba pustit da nešto prokomentariše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA