≫ 

Odalović: Ustavni sud u Prištini prekinuo agoniju, nadam se nastavku dijaloga

Najvažnije je da se ova agonija prekine, da se dijalog nastavi i da se traži rešenje koje bi bilo održivo - smatra Odalović

  • 2
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izrazio je danas nadu da će uskoro biti fromirana nova vlada i pregovarački tim Prištine, kako bi bio nastavljen dijalog sa Beogradom i pronađeno održivo rešenje.

On je istakao da je važno da je odlukom prištinskog Ustavnog suda, kojom je odobreno imenovanje Avdulaha Hotija za mandatara, prekinuta "agonija" i dodao da se nada da će posle te odluke nova vlada i pregovarački tim biti brzo formirani.

Dodao je da je u ovom trenutku manje važno "da li će taj dijalog voditi Grenel, Merkelova i Makron, ili će to biti dijalog koji će se voditi u Briselu pod okriljem Evropske komisije, bilo da će ga voditi Borelj ili Lajčak".

- Najvažnije je da se ova agonija prekine, da se dijalog nastavi i da se traži rešenje koje bi bilo održivo i takvo da ne bude genertor novih problema i nekih novih sukoba, nego da bude u funkciji rešavanja celokupne situacije - istakao je Odalović za Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, odluka Ustavnog suda ostaviće kontraverze među albanskim političkim strankama, pozicijom i opozicijom, ali je to, kako je naveo, kosovska realnost.

Veljko Odalović

- Dijalog je nezamenljiv - kaže Odalović - Foto: ATA Images

- U ovom trenutku važno je da će stanje koje je bilo, stanje međupravnog prostora, u kom su se dešavali brojni napadi, i neke teške odluke koje su bile vezane za Prištinu i koje su značajno uticale na početak tog dijaloga, u ovom trenutku morati da prestanu - rekao je Odalović.

On se nada da će vlada koja bude formirana imati dovoljno srpskih predstavnika koji će moći da artikulišu na najbolji mogući način stvarne interese Srba koji žive na prostoru Kosova "ali i politička i neka važna pitanja koja su važna na globalnom niovu, kada su u pitanju odnosi Beograda i Prištine".

- Dijalog je nezamenljiv. Nama treba kredibilan partner u Pirštini, koji će imati mandat i podršku da razgovara, da se o teškim temama donesu određene odluke, koje mogu biti implementirane. Džabe nama sve ono što je bilo dogovoreno, a nije realizovano. Sva obećanja koja su data, sve garancije koje su date, a nisu ispunjene, i dovele su do toga da su Srbi izgubili poverenje u institucije i ljude koji su ih predstavljali - naglasio je Odalović.

Prema njegovim rečima, bezbednost je u ovom trenutku veoma važna, jer se samo za vreme vanrednog stanja dogodilo desetak napada na pojedince i imovinu Srba.

- To je bila vrlo loša i opasna poruka, koja je stvorila veliku nesigurnost među Srbima - naglasio je Odalović.

Video: Priština zabranila ulazak srpskim lekarima i sestrama na KiM

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    29. maj 2020 | 18:16

    Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović bi izgleda trebao biti generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Kosova posto se on izgleda zalaze za Kosovo republjik umesto da se Kosovo ne prizna kao republjik.......

  • Red briggade

    30. maj 2020 | 12:35

    Sa teroristiima se ne pregovara...onaj konto čini i sam se kvalifikuje za teroristu i separatistu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA