Brnabić: Nadam se da će EU popraviti imidž koji je u Srbiji izgubila tokom pandemije

Iako smo jedna od zemalja koja je danas najbliža i sledeća na redu za punopravno članstvo u EU, premijerka kaže da Srbija gradi partnerstvo i poverenje sa Kinom

  • 1
Ana Brnabic, Bocan Harcenko Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Srbija ekonomski, tradicionalno, geografski pripada Evropskoj uniji, ali gradi partnerstvo i prijateljstvo i sa Kinom, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić za sutrašnju "Politiku" čiji su izvodi danas objavljeni.

Na konstataciju da je tokom krize sa korona virusom postojao utisak da Evropskoj komisiji smeta što Srbija ima nečiju pomoć i da će se gubitak imidža EU u Srbiji teško popraviti u narednim godinama, Brnabić kaže:

- Nadam se da će se imidž Evropske unije u Srbiji brzo popraviti, to je u interesu naših građana. Najveći deo, 65 odsto, stranih direktinih investicija dolazi iz EU i na tome smo veoma zahvalni - poručila je ona i dodala da danas između 65 i 70 odsto izvoza Srbije ide u Uniju.

Iako smo jedna od zemalja koja je danas najbliža i sledeća na redu za punopravno članstvo u EU, premijerka kaže da Srbija gradi partnerstvo i poverenje sa Kinom.

Srbija, dodaje, ima i najveći broj i najveću vrednost projekata i potpisanih ugovora u okviru mehanizma 17 plus jedan, odnosno inicijative "Pojas i put".

- Biti na te dve pozicije zahteva mnogo rada, ali odražava naše političko umeće i donosi fenomenalne pozicije i benefite za naše građane. To je politika Aleksandra Vučića koja daje rezultate i nije ni laka, ni jednostavna - naglasila je premijerka.

Snaga Srbije danas, istakla je, jeste što "vi imate odličan, jak tim u predsedniku Republike i predsedniku Vlade".

- Videli smo druge zemlje i teritorije, koje su se usred epidemije, bavile političkim obračunima između predsednika i premijera, zato što su različite političke opcije, a građani su trpeli - zaključila je Brnabić.

Video: Brnabić: Pomogli ste nam da formiramo naš odgovor na Covid-19

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA