≫ 

"Nemojte praviti crkvu u 21. veku ukoliko niste Tom Kruz": Brnabić o situaciji u Crnoj Gori

Kada manjkaju ekonomski rezultati onda se otvaraju politička pitanja koja je potpuno bespotrebno otvarati - poručila je predsednica Vlade

  • 0
SRBIJA KINA UGOVOR DONACIJA ANA BRNABIĆ CEN BO BRANISLAV NEDIMOVIĆ Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je je Srbija u potpunosti okrenuta regionalnom povezivanju i saradnji i da zbog postupaka pojedinih država u regionu najviše ispaštaju građani. Upitana o zatvaranju granica Crne Gore za Srbe, Brnabić je rekla da je bila prilično iznenađena tim potezima.

- To je u potpunosti sa politikom regionalnog povezivanja koju oni deklarativno vode. Koliko vidim, iako su oni sebe proglasili za "korona free državu" nisu sve evropske zemlje otvorile granice za građane Crne Gore. Ne vidim ponetu pozivanja Duška Markovića i trošenja naše energije u razgovor kada oni jednio pričaju, a rade nešto potpuno drugo. Mnogo bih više volela da se čujem sa gospodinom Markovićem o unapređenju života Srba u Crnoj Gori, baš kao što se Aleksandar Vučić čuo sa Viktorom Orbanom svojevremeno kao premijer, i utabao meni takav put, da danas Srbi u Mađarskoj i Mađari u Srbiji imaju što veća prava i što bolji kvalitet života - izjavila je premijerka.

Predsednica Vlade naglasila je da prema građanima i verskim zajednicama i tako duboko emotivnim pitanjima, svaka država mora da bude posebno oprezna kako ne bi izazivala sukobe i međusobna nerazumevanja.

- Kada manjkaju ekonomski rezultati onda se otvaraju politička pitanja koja je potpuno bespotrebno otvarati. Realno je da se građani Crne Gore pitaju kako je moguće da nas je Srbija prestigla u nekim ekonomskim parametrima, zašto mi nemamo ovoliko stranih direktnih investicija kada to može Srbija i tada je mnogo lakše da se bavimo nekim političkim pitanjima kojima zaista nije mesto u 21. veku - naglasila je ona.

Premijerka se osvrnula i na proteste u Crnoj Gori i rekla da Srbija nikako ne može biti odgovorna za to.

- To su građani Crne Gore, oni protestuju. Ne može Srbija da bude kriva za to. Videla sam i negde izjavu da smo mi zatvorili granice kada je počela epidemija korona virusa pa smo time naneli štetu građanima Crne Gore. Pa ne mogu ja biti odgovornija od Duška Markovića zašto oni nemaju pšrenicu ili brašno. Zaista ne mogu - podvukla je predsednica Vlade.

Brnabić je na kraju poentirala izjavom o trenutnoj situaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

- Ja bih zaista volela da se bavimo saradnjom, da budemo okrenuti budućnosti i ekonomiji, svi zajedno kao region. A pravljenje crkve u 21. veku… Kakva god crkva da je u pitanju, to ne radite u 21. veku ukoliko nista Tom Kruz - zaključila je premijerka.

Video: Vučić: U regionu ima onih koji hoće da asimiluju i unište srpski narod kao što su to radile ustaše

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA