Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije, Priština počela da sprovodi "mere reciprociteta"

Odluka ostaje na snazi do daljeg

  • 11
Kosovska policija Policija tzv. Kosova / Foto: Profimedia

Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela tzv. kosovska Vlada.

Vlada tzv. Kosovo objavila je odluku o postepenom uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih preduzeća koja se plasira na kosovsko tržište, ocenivši da "barijere Srbije nastavljaju da štete uvoznicima i izvoznicima sa Кosova i izazivaju trgovinski deficit za Кosovo".

Administrativni prelaz Merdare Medare / Foto: Telegraf

Prema izmenama i dopunama vladine odluke, u trgovinskim odnosima sa srpskim preduzećima zabranjena je dokumentacija o poljoprivrednim i industrijskim proizvodima na kojoj nema naziva "Republika Кosovo", ili ako je, tvrdi se u odluci vlade, "suprotno ustavu i negira nezavisnost i suverenitet".

- Agencija za hranu i veterinarstvo je obavezna da koristi grb i ime Republika Кosovo u fitosanitarnim i veterinarskim sertifikatima, dok privrednim subjektima iz Srbije mora da se obezbedi ulazna dozvola za svako vozilo koje prevozi robu koja ulazi na Кosovo u kancelariji za vezu Кosova u Srbiji - navodi se u odluci.

Odluka ostaje na snazi do daljeg, a privredno preduzeće osnovano prema pravilima vlasti u Srbiji ne može da bude priznato kao pravno lice, već samo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima.

Administrativni prelaz Merdare Administrativni prelaz Merdare / Foto: Telegraf

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić naveo je da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila ulazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Кosovo".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Madafaka

    31. maj 2020 | 11:40

    Pristina ko gubi ima pravo da se ljuti! Nedeljno neke budalestine izmisliti je dovoljno koliko ste u panici. Zivela Srbija vecno ni Nato ni Amerika joj nista ne moze.

  • Tata

    31. maj 2020 | 12:35

    Znaci i ovi poceli da nas sprdaju. Prvo crna gora,pa hrvati,pa sad ponovo siptari.. lepo 😂

  • misa

    31. maj 2020 | 13:20

    Sad lepo kome piše roba za republiku Kosovo vraćati nazad sa granice prema kosovu pa da vidimo kako će da reaguju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA