≫ 

Šta je nova odluka Vlade u Prištini promenila na KiM tokom noći, a šta je ostalo isto

Dok iz Beograda poručuju da je ova odluka udar na materijalnu egzistenciju oba naroda i udaljavanje od mogućnosti vraćanja za pregovarački sto, iz Prištine stižu zapaljive poruke

  • 22
Administrativni prelaz Merdare

Foto: Telegraf

Odluka koju je Vlada u Prištini sinoć usvojila, koje podrazumevaju obavezu za preduzeća iz Srbije da ubuduće obezbede dozvolu za svako vozilo sa robom za Kosovo, kao i zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo" podigla je buru u javnosti, koja se ni danas ne stišava.

Mere su počele da se primenjuju svega nekoliko sati pošto je na "onlajn" sednici u prištinskoj vladi usvojena odluka, a prva u nizu bila je vraćanje kamiona sa robom iz centralne Srbije sa administrativnog prelaza Merdare.

Ova odluka stavila je ponovo rampu i na dopremanje dnevne štampe iz Srbije koja stiže na sever Kosova i u srpske sredine južno od Ibra.

Dok iz Beograda poručuju da je ovo udar na materijalnu egzistenciju oba naroda i udaljavanje od mogućnosti vraćanja za pregovarački sto, iz Prištine stižu zapaljive poruke.

Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je, govoreći o uvođenju "mera reciprociteta" da je naziv "Kosovo" ustavan, ali da Srbija primenjuje naziv "Republika Srbija", pa zato smatra da je kosovska Agencija za hranu i veterinu dužna da koristi naziv "Republika Kosovo" na svim sertifikatima.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Kurti je na Fejsbuku saopštio da je vlada pored odluke o uvođenju "dodatnih mera reciprociteta prema Srbiji", donela još nekoliko odluka.

Navodi da je doneta odluka povodom sporazuma o makrofinansijskoj pomoći sa Evropskom komisijom, koji obuhvata kredit od milon evra sa rokom otplate do 15 godina.

Reakcija Beograda: Dijalog "na respiratoru", ovo je atak na egzistenciju naroda

 

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je sinoć da je reč o ataku na evropske vrednosti i materijalnu egzistenciju i Albanaca i Srba i da zahteva hitne međunarodne sankcije protiv Prištine zbog ovakvog ilegalnog postupka.

- Odluka o trgovinskoj blokadi, odnosno novoj potpunoj zabrani za srpsku robu, predstavlja eskalaciju "rata sa zdravim razumom", koji se mesecima vodi iz Prištine", istakao je Ðurić u saopštenju, dostavljenom Tanjugu.

Sa ovim stavom saglasan je i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je poručio da je odluka apsolutno neprihvatljiva i definitivno znači zaustavljanje dijaloga.

Ivica Dačić

Foto: RTS Printskrin

Dačić je naveo da su po sredi mere reciprotiteta koje jedan deo međunarodne javnosti nije prepoznao i da se radi o, kako je naveo, još goroj meri od uvođenja taksi od 100 odsto.

Prema njegovim recima, dijalog Beograda i Prištine sada je "na respiratoru".

- Nalazi se u fazi kada ga nema i u toj celoj situaciji su razni medunarodni faktori pokušavali da daju veštacko disanje tom dijalogu, Merkel, Makron, pristup americke administracije je drugaciji od pristupa Bajdena, Hilari Klinton - smatra šef diplomatije i dodaje da Srbija nikad neće prihvatiti da "kroz ovakve mere, praktično prizna Kosovo".

- Moram da kažem da je (specijalni izaslanik Donalda Trampa) Grenel reagovao još pre na način da je to neprihvatljivo i da je to izigravanje odluke o ukidanju taksi te da SAD traže ukidanje i recipročnih mera - naveo je Dačić.

Bez štampe na srpskom jeziku na teritoriki KiM

 

Predstavnik firme "KIM Beokolp“ iz Severne Mitrovice Zvezdan Mihajlović rekao je za Kosovo onlajn da je štampa jutros vraćena sa prelaza Jarinje, jer je nova uredba stupila na snagu samo nekoliko sati nakon njenog donošenja u Prištini.

- Trenutno na celoj teritoriji Kosova gde smo mi uvoznici, nema dnevnih listova iz Srbiji. Noćas oko pola tri, kad smo došli na punkt, saopšteno nam je da po odluci kosovske vlade roba koja u zaglavlju na deklaraciji i računima nema navedeno ''Republika Kosovo'' ne može da uđe. Na našim računima piše ''Kosovo'', ali nam to nisu prihvatili i kompletna štampa je vraćena nazad - kaže Mihajlović.

On dodaje da je o najnovijem problemu sa kojim se suočavaju obavestio nadležne u Beogradu i da, dok se nešto ne reši, neće biti dnevne štampe na srpskom jeziku na Kosovu".

Prema saznanjima portala Kosovo onlajn, u sličnom problemu mogu da se nađu i dostavljači robe iz drugih zemalja.

Pozivajući se na nezvanične izvore bliske kosovskoj carini, portal navodi da na zabranu ulaska mogu da naiđu i kamioni sa robom iz Nemačke, Austrije i drugih zemalja koji su put Kosova krenuli pre donošenja ove odluke i koji na dokumentaciji nemaju natpise "Republika Kosovo“.

Reagovao specijalni predstavnik EU za dijalog: Odmah ukinuti mere reciprociteta

 

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je razočaran novim merama reciprociteta koje je uvela prelazna vlada u Prištini.

 

- Takve jednostrane akcije podrivaju nastavak dijaloga i trebalo bi da budu odmah ukinute - poručio je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Miroslav Ljačak podseća da EU očekuje od obe strane u dijalogu da primene i poštuju ranje postignute dogovore.

Šef srpske diplomatije podsetio je i na reakciju specijalnog izaslanika Donalda Trampa, Ričarda Grenela, koji je još ranije poručio da je to neprihvatljivo i izigravanje odluke o ukidanju taksi te da SAD traže ukidanje i recipročnih mera.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan s

    31. maj 2020 | 16:28

    Sav sam se potresao od novih mera Prištine i kako će te mere uticati na one naše neradnike dole.

  • Boki

    31. maj 2020 | 17:38

    Kad se prelije čaša jednog dana imaće sudbinu Krima. Njihove vlasti, policija, vojska biće samo razrešene dužnosti, postaviće se srpske, posle možemo da pregovaramo, da li želite da živite u Republici Srbiji ili da pakujete kofere... Rat, neće ga biti, ne brinite, neće vam niko pomoći da ratujete.

  • KM 1

    31. maj 2020 | 16:08

    Pa priznajte ih već jednom i poboljasajte odnose obe države,alternative i vraćanja na pređašnje nema,ne sanjajte više nego se probudite u realnosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA