≫ 

"Bez rešavanja kosovskog čvora Srbija neće biti član EU, to je jasan stav Brisela"

Situacija je teška i zato treba da gledamo kako da čuvamo mir, ekonomski prosperitet, a da ne ugrozimo naše težnje - rekao je predsednik Srbije

Aleksandar Vucic, HIT TVIT PINK Foto: TV Pink
Aleksandar Vucic HIT TVUT PINK Foto: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji Hit tvit, na tv Pink, gde je uz pulmologa i člana Kriznog štaba u borbi protiv korona virusa Branimira Nestorovića i novinara Milomira Marića govorio o aktuelnim dešavanjima.

U fokusu emisije su se našli izbori koji će biti održani 21. juna, korona virus, kao i situacija u zemlji, regionu i svetu, ali i druge aktuelne teme.

O pitanju Kosova i Metohije

Na pitanje da li je realno da se Beograd i Priština nešto dogovore, Vučić kaže da smo u teškoj poziciji i da moramo da razumemo da smo 1999. poraženi i da se zna kakav je Kumanovski sporazum. Podsetio je na martovski pogrom, na samoproglašenje nezavisnosti i izostanak reakcije iz Beograda, kao i na ono što se desilo 2010. sa presudom Međunarodnog suda pravde.

- Situacija je teška i zato treba da gledamo kako da čuvamo mir, ekonomski prosperitet, a da ne ugrozimo naše težnje. Uspeli smo da držimo Srbiju, da je ugledna i da istovremeno štiti svoje interese. O tome govori i opredeljenje srpskog naroda na KiM. Ne vidim kako i o čemu možemo da se dogovorimo, treba da rešavamo probleme, ali kada pitam šta je rešenje, čujem samo da nema promene granica. Oni čekaju da se valjda odreknemo svega - kaže Vučić.

Aleksandar Vucic, Milomir Maric,  Branimir Nestorovic, HIT TVUT PINK Foto: TV Pink

Dodaje da je došlo do drugačije raspodele ekonomske moći u Evropi, da je jedna evropska sila strahovito "porasla" i da se situacija u odnosu na pre tri meseca promenila. Ovo će, ocenjuje, i po pitanju KiM doneti "teža pitanja za nas".

- Tu je sukob dve zapadne sile, sukob u Prištini i videćemo kako će se to odvijati. Mi smo spremni da razgovaramo, učestvovaćemo u razgovorima, ali da li će doći do dogovora - nisam optimista. Stvari su se promenile, a naše je da ih pratimo i štitimo Srbiju - kaže predsednik, dodajući da je za ovo važno jedinstvo.

Vučić je podsetio da je Brisel nedvosmisleno rekao da, bez rešavanja kosovskog čvora, neće biti mesta za Srbiju u EU.

O Crnoj Gori

- Kako mislite da mi odgovara da mi odgovara vladiku srpske crkve - pitao je predsednik Srbije odgovarajući na pitanje novinarke da prokomentariše tvrdnje pojedinaca da su dešavanja u Crnoj Gori "njegova taktika" i dogovor sa Milom Đukanovićem.

Rekao je da želi dobre odnose sa Crnom Gorom, da Srbija otvori svoje granice.

O vanrednom stanju tokom korona virusa

Ustavni sud je jednoglasno doneo odluku da uvođenjem vanrednog stanja i ostalih mera države tokom epidemije virusa korona nije bilo kršenja Ustava, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić i podsetio da je često prozivan da je prekršio Ustav.

- Dva meseca svakodnevno sam slušao da sam prekršio Ustav i uveo diktaturu. Kada su sudije Ustavnog suda jednoglasno donele odluku da je reagovanje države tokom epidemije virusa korona bilo "čisto kao suza" i da nije bilo kršenja Ustava, je do toga da pojedini kritičari kažu da je on i sudije Ustavnog suda potplatio.

O izborima

Predsednik Vučić je rekao da očekuje izuzetno teške izbore.

Rekao je kako bi mnogi želeli slabiji SNS i ako budu imali "jedan glas više, dogovoriće se i napraviti tehničku vladu".

Aleksandar Vucic, Milomir Maric,  Branimir Nestorovic, HIT TVUT PINK Foto: TV Pink

- Naše je da pozovemo ljude da izađu na izbore, ali to je stvar svakog pojedinca. Voleo bih da svi izađu, jer bi se tada videlo ko ima apsolutnu podršku - rekao je on.

O Igoru Juriću

Na samom početku emisije predsednik se osvrnuo na komentare Igora Jurića da ima saznanja da je jedan od političara zlostavljao maloletnu devojčicu.

- Država garantuje bezbednost i sigurnost našoj deci, a kada neko kaže "desilo se nešto", ali smo spremni da reagujemo promtno na odgovoran način. Pozivam nadležne da rade svoj posao. Tužilaštvo da kaže da li političar pedofil postoji. Ako postiji, da bude uhapšen - rekao je Vučić.

Igor Jurić Printskrin: TV Prva

- Svako ko ukaže na potencijalnog zločincna, spremni smo da preduzmemo sve protiv toga, zato pozivam Tužilaštvo i da pokažemo da u Srbiji nema popuštanja prema onima koji imaju novca, koji su političari da se bahate i zlostavljaju devojčice, decu... Državni organi će se potruditi da do istine dođe - naglasio je predsednik.

O napadu na Sergeja Trifunovića

Na pitanje o napadu na Sergeja Trifunovića, Vučić je rekao da niko nema pravo da se koristi silu.

- Ja ću govoriti samo kao predsednik Srbije, a ne kao član partije koju vodim, za svaku osudu je ovaj napad, ono što je do nas, Srbija je odmah reagovala i privela napadača a šta je tu ko kome radio, ja u to neću da ulazim, ali niko nema pravo da se ovako ponaša. Zato je strahovito važno što je policija brzo reagovala, a ostalo je na tužiocu - odgovorio je predsednik.

Rekao je da sa Trufunovićem ne bi gradio saveze, da je to čovek čija je politikla u svemu suprotna od onoga za šta je on zalaže, što ne znači da neko ima pravo da mu preti i ugrožava ga.

- Nema milosti za pedofile, nema milosti za nasilnike i nikoga partijska knjižica neće spasiti - dodao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIJA

    31. maj 2020 | 23:11

    Pa ako ne bude Srbija članica EU nece ni Kosovo,nece ni Bosna nece ni C.Gora nece ni Albanija, članica EU nije ni Japan,ni J.Koreja, Maleziji,nisu Emirati nije Azarbejdzan nije Turska pa imaju dobar standard, pritegni malo Presednike Opstina, Ministre,Direktore da ne kradu da ne trose po kafanama drzavne pare da nemaju privilegije da ih voze drzavna kola nego sa svojim kolima da dolaze na posao kao sto rade u toj EU gde oces da ides, tad bi imali dobar standard i bez EU.

  • Nikola I

    31. maj 2020 | 22:44

    A Kipar onako primiše bez mnogo muke?! Iako ima isti problem kao i mi sa KiM

  • Micko

    31. maj 2020 | 23:16

    To su neprihvatljivi uslovi, jasni znaju da je KiM oteto na silu, da je napadnuta suverena drzava 1999 zbog laznog Racka kako kazeV.Voker, ako u Evropskojuniji nije stalodo toga da Pristina ukine gaksei da formiraZAJESNICU SRPSKIH OPSTI A,onda se moze reci da oni nama ne zele nista dobro. Zbog mera reprociteta Pristine EU ne reaguje anaznio i jako nemamo snazan udarac koji bi promenio odlukutakozvanih Kosovske vlasti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA