≫ 

Stano: Sporazum u dijalogu Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa EU principima

Portparol EU Peter Stano istakao je da je pozicija EU kada je reč o razmeni teritorija kao mogućem delu dogovora u dijalogu Beograda i Prištine nepromenjena

  • 9
Peter Stano Printskrin: Youtube/ABC News Albania

Portparol EU Peter Stano kaže da je nepromenjena pozicija EU kada je reč o razmeni teritorija kao mogućem delu dogovora u dijalogu Beograda i Prištine.

- Sveobuhvatni sporazum u dijalogu Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa EU principima i vrednostima i mora da poštuje međunarodno pravo. Da bi bio održiv mora da bude prihvaćen od strene regiona i EU članica - kaže Stano za Tanjug.

Povodom izjave šefa diplomatije EU Žosepa Borela da Beograd i Prištna nemaju "odrešene ruke" da se dogovore šta god žele i da se EU zalaže za nemenjanje granica u Briselu za Tanjug napominju da se Borel uvek zalagao da Srbija i Kosovo bez odlaganja reše otvorena pitanja.

- To je prioritet za EU, a trebalo bi da bude i za obe strane u dijalogu. Sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji bi značio konačno zatvaranje pitanja iz prošlosti i spremnost za napredak na evropskom putu - kaže Stano.

On je izbegao da konkretno odgovori na pitanje Tanjuga da li pozicija EU o nemenjanju granica ograničava agendu dijaloga odnosno da li EU kao posrednik u razgovorima može sa takvom premisom da limitira same pregovore.

Povodom mera reciprociteta koje su prištinske vlasti tokom vikenda počele da primenjuju na robu koja dolazi iz centrale Srbije, u kancelariji šefa diplomatije EU za Tanjug kažu da EU kao posrednik i garant u dijalogu očekuje da Beopgrad i Priština ispune sve do sada dogovoreno.

- Nije ovde reč o reciprocitetu već poštovanju sporazuma koje su kosovske vlasti ranije dogovorile. Kada se to ne dogodi na nama kao posredniku i garantu tih dogovora jeste da na to ukažemo. Zato pozivamo vlasti na Kosovu da ponovo razmotre odluku koju su doneli u subotu - kaže Stano.

Prethodno je na uvođenje tzv. prištinskih mera reciprociteta za robu iz centrale Srbije reagovao specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak koji je ocenio da takve "jednostrane akcije podrivaju nastavak dijaloga i da bi ih odmah trebalo ukinuti".

I Lajčak je naglasio da EU očekuje od obe strane u dijalogu da primene i poštuju ranje postignute dogovore.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драган

    2. jun 2020 | 21:51

    Непромењене границе Србије су границе које су биле пре интервенције НАТО ПАКТА и САД .САД и НАТО ПАКТ треба да напусте окупиране територије Србије и да Србија успостави своју власт .Сва дрга решења су промена границе коју не прихвата ЕУ а такође ни СРБИЈА .

  • 1234

    2. jun 2020 | 21:18

    Kazu sporazumi moraju da budu u skladu sa EU principima. Ta ista EU koja je sabotirala pomoc svojoj clanici Italiji tokom krize i vanrednog stanja.

  • Lovac

    2. jun 2020 | 21:32

    Alo bre pa naravno da je nepromenjena granica sve je Srbija.sta ste vi to smislili iz EU i ko ste bre vi da govorite sta ce i kako ce Srbija da radi.?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA