≫ 

Avdulah Hoti novi premijer tzv. Kosova, izglasana nova vlada u Prištini

Jedan od prioriteta će biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU I SAD - poručio je novi mandatar u svom ekspozeu

  • 0

U Prištini je izglasana nova Vlada tzv. Kosova na čelu sa Avdulahom Hotijem.

Za novu vladu glasao je 61 poslanik Skupštine tzv. Kosova.

Sednici nije predsedavala predsednica parlamenta Vjosa Osmani, koja se ranije stavila na stranu odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i njegovog pokreta Samoopredeljenje, čiji poslanici nisu prisutni u sali.

Sednici su prisustvovali poslanici najuticajnije opozicione DPK Kadrija Veseljija, koji su ranije najavili da neće glasati za Hotijevu vladu, a tu su i poslanici Srpske liste.

Mandatar za sastav nove vlade Kosova Avdul Hoti izjavio je u svom ekspozeu da neće promovisati svoje političke ciljeve, već će nastojati da sačuva prijateljstva bez kojih Kosovo ne može da napeduje ka EU integracijama.

- Jedan od prioriteta će biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU I SAD - poručio je novi mandatar

Ministre će imati i Srpska lista

 

Nova vlada bi u svom sastavu trebalo da ima najviše ministara iz Demokratskog saveza Kosova. U njoj će ministre imati i Alijansa za budućnost, Srpska lista, Socijaldemokratska inicijativa i stranke manjinskih zajednica.

Ranije danas, Hoti je predstavio listu imena ministara i koju je predložio DSK.

Kosovo, skupstina

Foto: Tanjug/AP

Na listi je Driton Seljmanaj predložen za potpredsednika vlade, Agim Veljiu za ministra unutrašnjih poslova, Arban Abrani za ministra za infrastrukturu, Anton Ćuni za ministra odbrane, Vljora Dumo i za ministarku kulture, omladine i sporta, Armend Zemaj za ministra zdravlja, Hikmete Bajrami za ministra finansija i Besian Mustafa za ministra poljoprivrede.

Podsećamo, zahtev za sazivanje sednice i izbor na funkciju premijera Avdulaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova i njegovog kabineta potpisao je 61 poslanik od ukupno 120.

Inicijativu za sazivanje sednice i izbor nove privremene vlade nije potpisala predsednik parlamenta Vjosa Osmani, koja je na tu funkciju izabrana kao član Demokratskog saveza Kosova.

Inicijativu za izbor Hotija na funkciju premijera, uz Demokratski savez Kosova, podržali su Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, NISMA Fatmira Ljimaja i 10 poslanika manjinskih zajednica. Očekuje se da će Hotija podržati i poslanici Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija. Poslanici Srpske liste za sada se nisu oglasili.

Premijeru Aljbinu Kurtiju krajem marta izglasano je nepoverenje na inicijativu koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova, koju su podržali i poslanici te stranke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA