Grenel "jedva čeka" nastavak dijaloga, Brnabić se nada saradnji: Očekivanja od nove vlade u Prištini

Specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je izbor nove vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu i poručio da "jedva čeka nastavak dijaloga"

  • 2
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

U Prištini je danas izglasana nova vlada, a na čelo privremenih institucija došao je Avdulah Hoti, koji je u ekspozeu poručio da će jedan od prioriteta biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU i SAD.

Dobijanje nove vlade izazvalo je brojne reakcije, a dok su predstavnici Samoopredeljenja i njihov lider protestovali ispred zgrade, s druge strane stigle su pozitivne reakcije i očekivanja da će ova odluka pomeriti dijalog s mrtve tačke.

Specijalni američki izaslanik u dijalogu Beograda i Prištine Ričard Grenel pozdravio je izbor nove vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu i poručio da "jedva čeka nastavak dijaloga".

- Pozdravljam novu vladu Kosova i radujem se nastavku obnavljanja partnerstva sa njom i dijalogu - rekao je Grenel u izjavi koju prenose prištinski mediji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se nada da će nova prištinska vlada biti dovoljno odgovorna, pre svega, prema svojim građanima i da neće voditi populističku politiku, već da će razmišljati o tome šta je potrebno uraditi za ekonomski napredak celog regiona.

Brnabić su novinari na Oblačinskom jezeru, pre nego što je stigla vest iz Prištine da je izglasana nova vlada, upitali da li će se njenim izborom nešto promenitiu odnosu prema Beogradu, odgovorila da to ne zna, ali da se nada da hoće, jer je to u interesu svih građana regiona, bez obzira da li su Srbi ili Albanci ili bilo koje nacije.

Ana Brnabic, dodela priznanja Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Nadam se da će nova vlada, odnosno Privremene institucije samouprave u Prištini biti dovoljno odgovorne, pre svega, prema svojim građanima, da ne vode populističku politiku, već da razmišljaju o tome šta je potrebno uraditi da bi ekonomski ceo region, a posebno KiM, stajali malo bolje. Da bi građani živeli bolje, imali više radnih mesta, veće plate, investicije - rekla je Brnabićeva.

To se može, kako je ocenila premijerka, "samo ukoliko sarađujemo, razgovaramo i ukoliko je situacija stabilna i mirna".

Osmani odbila da predsedava sednicom

Predsednica parlamenta Vjosa Osmani, koja je danas odbila da predsedava sednicom na kojoj je izabrana nova prišinska vlada, tvrdi da je to vlada koja će u potpunosti zavisiti od glasova Srpske liste, odnosno Beograda.

- Vlada koja u potpunosti zavisi od glasova Srpske liste, što znači Beograda, a koju je obezbedio predsednik Tači na 61. glasu, suprotno svojoj ustavnoj ulozi, nikada ne može biti reprezentativna volja naroda - rekala je Osmanijeva, prenela je prištinska RTK.

Isa Mustafa Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa veruje u uspešan rad nove prištinske vlade i premijera Avdulaha Hotija-Foto: Monika Skolimowska/AFP/Profimedia

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa veruje u uspešan rad nove prištinske vlade i premijera Avdulaha Hotija koji će, kako kaže, u procesu dijaloga sa Beogradom sarađivati sa svim parlamentarnim strankama.

- Dijalog vidim kao odgovornost Avdulaha Hotija i vlade Kosova, ali i svih parlamentarnih stranaka jer sporazum treba da bude prihvatljiv za sve poslanike i građane Kosova - rekao je Mustafa i dodao da očekuje da će se dijalog okončati "međusobnim priznanjem".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    3. jun 2020 | 16:45

    PONIŠTAVAMO SVE DOSADAŠNJE SPORAZUME I VRAĆEMO REZOLUCIJU 1244 U UJEDINJENE NACIJE, DOSTA JE BILO PREGOVORA.!

  • Vuk Mandusic

    6. jun 2020 | 23:14

    Kosovo je najskuplja Srpska rijec !! Ono je natopljeno Srpskom krvi i etnicki oci sceno ! tito je predao kosovo fadilju odi a amerikanci u Kumanovu ovjerili ! Jadni Srbi su protjerani iz NDH , Bosne a sada i iz CG ? U pet ratova u proslom veku je stradalo vise mego nas sada ima !? Osu deni smo da nestanemo kao narod !! Kralj je 1918 napravio gresku !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA