≫ 

Detaljan vodič za izbore 21. juna: Šta sve morate da proverite pre izlaska na glasanje

Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji biće održani 21. juna

  • 14

Podsetnik za glasanje

* Proverite da li ste upisani u birački spisak odlaskom u opštinu ili na internet stranici https://upit.birackispisak.gov.rs

* Podnesite zahtev opštinskoj/gradskoj upravi za ispravku ličnih podataka, ukoliko za to postoji potreba

* Proverite na kom biračku mestu glasate

* Proverite da li imate važeću ličnu kartu ili pasoš

* Informišite se kod članova biračkog odbora o načinu glasanja, ako imate bilo kakvu nedoumicu

* Povedite pomagača na biračko mesto ukoliko niste u mogućnosti samostalno da glasate

* Prijavite se ako da želite da glasate kod kuće, ukoliko niste u mogućnosti da dođete na biračko mesto iz zdravstvenih razloga

Bliže se parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji, koji će biti održani 21.juna, a mi vam donosimo detaljan vodič o svemu što morate uraditi do izbora, ali i na sam dan izlaska na birališta.

Ko ima pravo glasa?

Na izborima 21. juna mogu da glasaju svi državljani Republike Srbije, ukoliko su navršili 18 godina i ukoliko imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Proverite da li ste upisani u birački spisak

Možete proveriti da li ste upisani u birački spisak odlaskom u svoju opštinsku/gradsku upravu ili upitom na internet stranici https://upit.birackispisak.gov.rs

Ukoliko niste upisani u birački spisak ili su nepravilno upisani podaci, potrebno je da podnesete zahtev za promenu podataka u biračkom spisku opštinskoj/gradskoj upravi u mestu svog prebivališta sve do zaključenja biračkog spiska, odnosno do 5. juna 2020. godine.

Pripadnici nacionalne manjine imaju pravo da podnesu zahtev da im ime i prezime u birački spisak bude upisano pored srpskog jezika i ćiriličkog pisma, i na jeziku i pismu njihove nacionalne manjine.

Nakon zaključenja biračkog spiska, pa sve do 17. juna 2020. godine, zahtev za upis ili promenu u biračkom spisku možete podneti Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, direktno ili preko Vaše opštinske/gradske uprave.

Gde i kada možete da glasate?

Na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine glasate na biračkom mestu gde ste upisani u izvod iz biračkog spiska.

Možete glasati na biračkom mestu gde ste upisani u izvod iz biračkog spiska prema Vašem prebivalištu (adresi iz lične karte) ili tamo gde ste upisani u izvod iz biračkog spiska prema Vašem boravištu (izabrano mesto glasanja).

Ukoliko želite da glasate u mestu u kojem ćete boraviti na dan izbora, morate da podnesete zahtev da se u birački spisak upiše podatak da ćete na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta (izabrano mesto glasanja), za šta je krajnji rok bio 30. maj.

Glasanje Foto: ATA Images

Biračka mesta otvaraju se u 7 časova, a zatvaraju se u 20 časova, i moguće je glasati u bilo kom trenutku u tom vremenskom intervalu. Građanima koji se zateknu na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće omogućeno da ispune svoju građansku dužnost.

Ako se 21. juna nađete u inostranstvu evo kako možete da glasate

Građani koji imaju boravište u inostranstvu mogu još u subotu, pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska, da preko diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije podnesu zahtev za upis podatka da će na izborima glasati u inostranstvu.

Koji dokument morate poneti na glasanje?

Da bi neko mogao da glasa, najpre je neophodno utvrditi njegov identitet, po dolasku na biralište, i to uz važeću ličnu kartu ili pasoš. Prilikom utvrđivanja identiteta, poželjno je da predate i obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora koje bi trebalo da Vam je dostavljeno najkasnije pet dana pre izbora.

Koja je procedura kada dođete na glasačko mesto?

Kada na dan izbora dođete na svoje biračko mesto, članovi biračkog odbora će posle utvrđivanja identiteta (proverom podataka iz

lične karte ili pasoša), pronaći vaše ime u izvodu iz biračkog spiska.

Glasanje Foto: ATA Images

Pošto se potpišete u izvod iz biračkog spiska, proveriće vaš desni kažiprst UV lampom, da bi utvrdili da li ste već glasali, a potom predati glasački listić.

Koji je način glasanja?

Kada pristupite mestu predviđenom za glasanje, treba da se upoznate sa sadržajem glasačkog listića koji Vam je uručen. Glasački listić sadrži spisak svih izbornih lista koje učestvuju na izborima.

Glasate tako što, iza paravana, zaokružujete redni broj ispred naziva izborne liste za koju želite da glasate.Kada zaokružite redni broj, glasački listić treba da presavijete i da ga ubacite u glasačku kutiju.

Šta ako ne možete sami da glasate?

Ukoliko neki birač nije u mogućnosti da samostalno glasa na biračkom mestu (nepismeno lice), ima pravo da na biračko mesto povede pomagača koji će umesto njega popuniti glasački listić/glasačke listiće onako kako mu birač odredi.

Ukoliko niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu (iz zdravstvenih razloga ili ste nemoćno staro lice), potrebno je da od petka 19. juna 2020. godine do 11.00 časova na dan glasanja obavestite birački odbor da želite da glasate van biračkog mesta. Pre dana glasanja, možete obavestiti birački odbor preko radnog tela u upravi Vaše opštine/grada, a na dan glasanja obaveštavate neposredno birački odbor ili to činite preko radnog tela.

Glasanje van biračkog mesta podrazumeva da će kod Vas doći tri člana biračkog odbora, koji će ispoštovati istu proceduru provere identiteta kao i da ste došli na glasačko mesto.

Pošto članovi biračkog odbora napuste prostoriju, glasate i listić ubacujete u kovertu koju ćete potom zatvoriti, potpisati potvrdu o izbornom pravu koju ste dobili, a članovi biračkog odbora će pečatirati koverat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zemunac

    5. jun 2020 | 00:00

    Bojkot

  • Neko

    4. jun 2020 | 21:08

    Obavezno proveriti ulje u motoru kao i kacu sa kiselim kupusom u podrumu.

  • Popokatepetl

    4. jun 2020 | 22:55

    Kako izbori kad su rekli da mora biti 3 nedelje bez zarazenih da bi mogli po zakonu da se odrze? Sta sam prespavao? 😃

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA