≫ 

Hoti: Biću glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom

- Ustavni sud je 2019. godine doneo odluku da premijer predstavlja, odnosno predvodi Kosovo na međunarodnoj sceni - rekao je Avdulah Hoti

  • 5
Avdullah Hoti, Avdulah Hoti Avdulah Hoti, Foto: Profimedia

Premijer tzv. Kosova Avdulah Hoti izjavio je večeras da će on predvoditi dijalog sa Beogradom, jer to, kako kaže, predviđa Ustav tzv. Kosova.

- Ustavni sud je 2019. godine doneo odluku da premijer predstavlja, odnosno predvodi Kosovo na međunarodnoj sceni - rekao je Hoti za RTK.

On je naveo da je imao kontakte sa izaslanikom EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom ubrzo nakon što je izabran za premijera.

- Odmah nakon mog izbora imao sam kontakt sa Lajčakom. Bio sam jasan o našem opredeljenju u pogledu dijaloga. Sa njim smo uspostavili prve kontakte. Kao i sa gospodinom Borelom i drugim predstavnicima institucija - rekao je Hoti.

Dodao je da neće napraviti grešku da bira između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, već će sarađivati i sa jednima i sa drugima po pitanju dijaloga između Beograda i Prištine.

- Nećemo pogrešiti da se svrstavamo samo na jednu stranu, između SAD i EU. Mi smo sa obe strane, nećemo ići u dijalog bez Vašingtona. Postoji ogromno interesovanje Vašingtona za sprovođenje sporazuma - rekao je Hoti.

Kurti ga nije sačekao u kancelariji: "Ne pokazuje kulturu"

On je potvrdio i da ga bivši premijer Aljbin Kurti nije sačekao u kancelariji prilikom primopredaje dužnosti.

- Mislim da to uopšte ne pokazuje institucionalnu kulturu. Moramo se pomiriti sa rotacijama na vlasti. U budućnosti ću ja predati nekom drugom - rekao je Hoti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA