Pridržavaćemo se dogovorenog, problem je što Priština to ne čini: Dačić o nastavku dijaloga

Dačić je rekao da je veoma važno da Priština prvo kaže da li ostaje pri preuzetim obavezama iz Briselskog sporazuma ili smatra da je sve što je potpisano ne važi

  • 2
KATAR POMOĆ AVION AVION SA HUMANITARNOM POMOĆI IZ KATARA

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić ocenio je da nije na predstavnicima EU da unapred određuju ishod dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da je za Srbiju u narednom periodu od vitalnog, ključnog značaja - dijalog sa Prištinom i da to što je Miroslav Lajčak specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine ima i pozitivne i negativne strane.

- Pozitivna je to što dobro poznaje situaciju i što dolazi iz zemlje koja nije priznala nezavisnost Kosova - rekao je Ivica Dačić gostujući na televiziji Pink u emisiji "Pravac" i dodao da je nerealno očekivati da će Srbija prihvatiti nezavisnost Kosova, zbog obećanja da će u narednim decenijama postati član EU.

- Oni mogu da pričaju šta hoće, ali odluku o tome da li smo saglasni ili ne donosi Srbija. Zato je važno da Srbija bude politički stabilna i da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi - izjavio je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da je veoma važno da Priština prvo kaže da li ostaje pri preuzetim obavezama iz Briselskog sporazuma ili smatra da je sve što je potpisano ne važi.

Ukazao je da je stav Amerikanaca o taksama i do sada bio jasan, da moraju biti ukinute, ali je nedostajala odlučnost u njegovom iskazivanju koju je uneo specijalni izaslanik Ričard Grenel.

- Mi ne tražimo ustupke, pridržavaćemo se svega dogovorenog, ali je problem što Priština ništa ne preduzima, a Briselski sporazum je potpisan još 2013. godine, a sada neće da kažu ni da li ostaju pri tome ili ne - rekao je Dačić.

KIM PRISTINA

Pridržavaćemo se dogovorenog, problem je što Priština to ne čini, poručio je Ivica Dačić-Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je dodao da SAD nisu promenile svoj stav, ali da se promenila administracija i sadašnja Donalda Trampa ima malo fleksibilniji stav o tome da se ide do kompromisa, za razliku od prethodne demokratske, za koju je pitanje Kosova bilo gotova stvar.

- Demokrate smatraju pitanje Kosova rešenim, a Trampova administracija smatra da nije rešeno i da treba doći do kompromisa. A tome smo mi doprineli jer smo izdejstvovali povlačenja priznanja Kosova i osnažili odnose sa nekim zemljama kao što je Nemačka - rekao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova kaže je da je u odnosima sa SAD uvek bila prisutna izrazita geografska i demografska asimetričnost, kao i asimetrija moći, ali su i u tom odnosu snaga Srbija i srpski narod pokazali da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik.

Donald Tramp

Demokrate smatraju pitanje Kosova rešenim, a Trampova administracija smatra da nije rešeno i da treba doći do kompromisa-Foto: Tanjug/AP

Komentarišući mogućnost da Srbija obustavi kampanju lobiranja za povlačenje priznanja tzv. Kosova, Dačić je naveo da će Srbija nastaviti s tim aktivnostima sve dok bude lobiranja za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Šef srpske diplomatije je rekao da je Srbiji u interesu, pre svega ekonomskom, da ide u EU, ako može da zaštiti državne i nacionalne interese.

- Ne treba da idemo u EU po cenu da se odreknemo Kosova, da priznamo nezavisnost Kosova ili da dodje do ukidanja Republike Srpske - kazao je Dačić.

O Crnoj Gori

 

On je ponovio da političkom smatra odluku Crne Gore da građani Srbije ne mogu da uđu u tu zemlju.

- U Crnu Goru od 1. juna mogu da uđu državljani i rezidenti zemalja u kojima ima manje od 25 zaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika. I pored svega ostalog što postoji kao problem, sada imate dodatna zaoštravanja Crne Gore oko mogućnosti da neko uđe u zemlju ili ne. I prave se računice koje niko drugi ne koristi. Izmislili su određene brojke, pustili su građane Kosova, a tamo nije bilo nekog velikog testiranja na koronavirus - naveo je ministar spoljnih poslova i ocenio da se Beograd ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, za šta Podgorica optužuje Srbiju.

- Do nas dopiru kritike da smo suviše mirni i da ne reagujemo oštro koliko bi trebalo - dodao je Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA