≫ 

Šta poručuju Brnabić i Fabrici Prištini i čemu se nadaju od Lajčaka

Fabrici je naveo da je EU u potpunosti posvećena tome da dođe do potpuno sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine

  • 1
Ana Brnabić, Sem Fabrici Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nada da će Priština povući sve odluke koje znače odsustvo ekonomske saradnje, dok je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici naveo da je Brisel u potpunosti posvećen tome da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Brnabić je nakon sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU, šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a kojem je prisustvovala i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, kazala da je u ime Vlade Srbije pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine.

Kako je navela, na sastanku je bilo reči i o formiranju nove Vlade privremenih institucija u Prištini i njihovim daljim koracima koji se mogu očekivati, odnosno kojima se Beograd može nadati kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

- Ono što je najvažnije jesu pripreme za parlamentarne i lokalne izbore koji će se održati 21. juna - kazala je Brnabić dodajući da je treća tema o kojoj su razgovarali evrointegracije Srbije.

Kako je podsetila, Srbija u ovom trenutku ima 18 otvorenih poglavlja, dva privremeno zatvorena, a spremna još pet novih poglavlja spremno je za otvaranje, zahvaljujući, kako naglašava Brnabić, naporu ministarke Joksimović i njenog tima.

- Nadamo se otvaranju novih poglavlja pre kraja predsedavanja Hrvatske EU. Mi smo i proteklih meseci dosta uradili - kazala je Brnabić.

Ana Brnabić, Sem Fabrici Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je rekla i da joj je drago da danas, na dan kada se obeleževa Svetski dan životne sredine, može da kaže da je Srbija krajem prošle godine predala poziciju za pregovaračko poglavlje 27 koje se upravo tiče zaštite životne sredine.

Vlada Srbije je usvojila nekoliko strategija koje su važne za evrointegracije, kaže Brnabić i dodaje da su te strategije isto tako važne i za građane i privredu i u tom smislu je navela Strategiju za borbu protiv nasilja nad decom, ali i Strategiju industrijskog razvoja Srbije, Strategiju pametne specijalizacije, medijsku strategiju.

Fabrici: EU posvećena normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Fabrici je naveo da je EU u potpunosti posvećena tome da dođe do potpuno sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

- Tu je uloga Lajčaka izuzetno značjana. On već radi, ali iz daleka, jer avio-saobraćaj još ne radi - rekao je Fabrici.

Ana Brnabić, Sem Fabrici Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijerka je, posle sastanka sa Fabricijem, prenela da su, između ostalog, razgovarali i o formiranju nove vlade u okviru Privremenih insitutcija u Prištini i daljih koraka koje, kaže, očekujemo i kojima se nadamo, kako bi se nastavio dijalog.

- Ja sam pozdravila imenovanje Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU za dijalog. Predsednik Vučić i ja smo sa Lajčakom u stalnom kontaktu i nadamo se da će se uskoro povući sve odluke koje znače da nema ekonomske saradnje i sprečavaju protok roba i ljudi, kako bismo mogli da se vratimo dijalogu - poručila je Brnabićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    5. jun 2020 | 12:14

    A što se brinete samo za KIM a ne i za CG? Ovamo u CG su nas okupirali NATO plaćenici, i ovi iz evrope nam prijete da moramo da udjemo u EU a Srbija ne reaguje i Rusija ne reaguje??? Ok je da se srede stvari oko KIM i da se vrati rezolucija1244 u ujedinjene nacine i ponište svi dogovori ali treba obratiti malo pažnju i na CG!!!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA