EU zahteva ukidanje mera reciprociteta: "Status kvo u dijalogu nije nešto što nudi stabilnost"

Portparol šefa spoljne politike Evropske unije Žozepa Borelja, Peter Stano, izjavio je da Priština i Beograd moraju da se pridržavaju postignutih sporazuma i pozvao vlasti u Prištini da preispitaju odluku o merama reciprociteta

  • 2
Evropska unija, EU Foto ilustracija: Shutterstock

Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu, kojom za robu bez dokumenata na kojima piše "Republika Kosovo" nije dozvoljen ulazak na Kosovo, piše Ljajmi.net.

Portparol šefa spoljne politike Evropske unije Žozepa Borelja, Peter Stano, izjavio je da Priština i Beograd moraju da se pridržavaju postignutih sporazuma i pozvao vlasti u Prištini da preispitaju odluku o merama reciprociteta, budući da se, prema njegovoj oceni, Priština i Beograd, tretiraju kao jednaki u dijalogu.

Kada je reč o dijalogu, Stano je naveo da će taj proces biti nastavljen čim se stvore uslovi nakon pandemije. On je ukazao da EU dugo zahteva nastavak dijaloga.

- Naši partneri vrlo dobro znaju i ponavljamo im da trenutni status kvo u dijalogu nije nešto što nudi stabilnost - rekao je Stano.

On je dodao da EU ostaje posvećena saradnji sa obe strane, kako bi razgovori bio nastavljeni, ali da je odgovornost na Beogradu i Prištini da stvore prave uslove za nastavak dijaloga.

Stano je rekao da imenovanje Miroslava Lajčaka za specjalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine odražava važnost koju države članice Unije daju dijalogu, a takođe odražava poverenje i podršku Lajčaku

Stano je istakao da nema sumnje da je budućnost zapadnog Balkana, uključujući Beograd i Prištinu, evropska, ali da je jedini način za to dijalog pod okriljem EU.

Odluka vlade u Prištini o reciprocitetu doneta je 1. aprila ove godine i ona je zamenila stopostotne takse na robu iz centralne Srbije, koje je prethodna kosovska vlada uvela u novembru 2018. godine i zbog kojih je dijalog između Beograda i Prištine u prekidu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aaaaaa

    5. jun 2020 | 16:55

    VRAĆEMO 1244 U UJEDINJENE NACIJE I PONIŠTAVAMO SVE DOSADAŠNJE DOGOVORE, PROTIV KUGE SE MORAMO BORITI MAČEM 🛡🗡⚔️

  • crni nis

    5. jun 2020 | 21:11

    Trebalo i Srbija njima istom merom poništit sve dogovore i tražiti vojska da Ige UN Rusije i Srbije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA