≫ 

Kako bi izbori u SAD i povratak Bajdena u Belu kuću mogli da utiču na rešavanje kosovskog pitanja

Vrlo verovatno je da bi Bajden podržavao stav demokrata, a to je isti onaj stav koju su imale prethodne tri administracije, nezavisno Kosovo - rekao je diplomata Zoran Milivojević

  • 34
Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/ AP

Nekadašnji američki potpredsednik Džo Bajden i zvanično je ušao u trku predsednika SAD, na kojima će se suprotstaviti Donaldu Trampu.

Ukoliko odnese pobedu na izborima koji će biti održani 3. novembra, otvara se pitanje kako bi povratak Bajdena u Belu kuću uticao na odnose SAD i Srbije, s obzirom na njegove ranije stavove, naročito po pitanju Kosova i Metohije.

Oštri stavovi prema Srbiji u prošlosti, ohrabrujuće poruke u sadašnjosti

Nije tajna da je Bajden tokom svog boravka u Senatu podržavao razne vojne intervencije i da nije bio otvoreno protiv upotrebe sile u međunarodnim odnosima, a jedan je od senatora koji su zagovarali i javno isticali neophodnost NATO intervencije tokom sukoba na Kosovu.

Ipak, poseta Beogradu 2016. godine pokazala je pomirljiviji stav i on je tom prilikom izjavio da upućuje saučešće svim porodicama čiji voljeni su izgubili živote tokom NATO bombardovanja 1999. godine. Tokom posete je podsetio da Srbija treba da se suoči sa svojom odgovornošću za ratove devedesetih, ali da i sve ostale zemlje u regionu treba to da učine.

On je takođe pohvalio Aleksandra Vučića, tadašnjeg premijera, a istakao je da administracija predsednika Obame "poštuje liderstvo koje je pokazao kroz teške izazove".

Pozitivnu poruku uputio mu je i tri godine kasnije, kada su se sreli na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Džozef Bajden je za sada jedini kandidat koji se duži niz godina bavio kosovskim pitanjem i prilikama u ovom delu Evrope, pa bi njegova pobeda podrazumevala i aktivnije učešće SAD u pregovorima Beograda i Prištine, na šta kosovski lideri ozbiljno računaju, sudeći sa izjavama koje daju.

Iako je gotovo verovatno da njegovim povratkom na vlast ne bi bili narušeni odnosi Srbije i SAD, izvesno je da bi po pitanju KiM itekako bilo promena, jer bi Bajden održavao stav demokrata, a on je bliži onom stavu iz Prištine.

- Trampova administracija je promenila stav u vezi sa kosovskim pitanjem, ne u pogledu konačnog rešenja, već u pogledu toga da treba sa Srbijom razgovarati i treba uvažiti naše interese. Kad bi došao Bajden na to bi se teško moglo računati, već samo na poziciju demokrata, a to je ista ona koju su imale prethodne tri administracije - Klinton, Buš i Obama - izjavio je diplomata Zoran Milivojević za Telegraf.rs i dodao da bi tada proalbanska struja među demokratama, gde su i Eliot Engel i svi albanski lobisti, došla do izražaja.

Zoran Milivojević, diplomata, Evropski parlament SRBIJA MILIVOJEVIĆ Diplomata Zoran Milivojević-Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Stav Beograda je jasan i on se ne menja, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da želi mir i stabilnost i da na pametan način sačuva nacionalne interese na KiM.

- Ni Nemačka ni Francuska neće da promene stav o Kosovu. Ni Amerika. Postavlja se pitanje šta mi možemo da uradimo. Ipak, za ponešto će veliki morati da pitaju i Srbiju. Lepo je što su oni sve odlučili, ali će na kraju građani Srbije donositi odluke - istakao je Vučić.

Sa ovom izjavom saglasan je i diplomata Milivojević koji je naglasio da je se kosovsko pitanje ne može rešiti bez Srbije "i to je početak i kraj priče".

- Ova američka administracija, i Ričard Grenel sa njom, srušili su Kurtija i vlada u Prištini je pala upravo što nije htela da prihvati da skine takse i nastavi pregovore. Kako bi se ponašala Bajdenova administracija ako bi došao na vlast sada ne možemo da znamo, ali možemo da realno pretpostavimo da bi nastavila da sledi politiku onih prethodnih administracija - zaključio je on.

"Tramp agilniji u rešavanju pitanja KiM, Bajden bi vratio EU u fokus"

Od proglašenja jednostrane nezavisnosti Kosova, 2008. godine, koje je među prvima priznala Amerika, deceniju kasnije iz Vašingtona je po prvi put stigla poruka podrške Beogradu i razumevanje za interes Srbije.

Iako stručnjaci tvrde da se politika SAD ne menja, jer neće odustati od nezavisnog Kosova, složni su u oceni da je u pitanju veliki pomak u stavu prema Srbiji, jer su do tada "forsirane ideje o nezavisnom Kosovu".

I upravo Trampovoj administraciji se pripisuju zasluge za to, s obzirom na pojačani angažman SAD kada je Kosovo u pitanju.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić-Foto: Medija centar Beograd

- Trampu je Kosovo, bez obzira kako izgleda minorno na mapi američkih interesa važno zbog nekoliko stvari, a ponajmanje zbog Kosova i Srbije, više jer se preko Kosova prelamaju odnosi SAD sa EU, kao i SAD sa Rusijom sa Kinom.Kosov je jedan od prilika da uspostavi ličnu kontrolu nad američkom diplomatijom. Ako dođe Bajden, ne bih očekivao da Kosovo bude među prioritetima, kao što je to sada slučaj. Bajden bi sigurno bio konstruktivniji u saradnji sa Evropskom unijom, koja bi dobila odrešenije ruke da rešava stvari - objasnio nam je spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Da li bi povratak Bajdena bio dobra ili loša vest, u tom slučaju, kaže da je teško sada sa sigurnošću reći.

- Evropljani već sedam godina nemaju nikakvu ideju ni dinamiku kada je reč o kosovskom pitanju. Ako je suditi po ovome do sada, onda bi inicijativa Evrope i povlačenje Amerike bila loša vest. U toj kombinaciji, zavisilo bi sve od EU i tada bi se oni više pitali nego što je to slučaj danas.- izjavio je on za naš portal.

Bajdenov skok od 8 odsto

Prema istraživanjima javnog mnjenja, protesti u SAD kao i reakcija države na epidemiju korona virusa nisu dobro uticali na Trampovu podršku u narodu.

S druge strane, Bajdenova popularnost je, sudeći po rezultatima koji su nedavno objavljeni, porasla za čak osam odsto u odnosu na decembar prošle godine. Isto istraživanje je pokazalo da bi, u slučaju da se izbori sada održe, Bajden osvojio 52 odsto glasova, dok bi se za Trampa opredelio 41 odsto birača.

Prema navodima nekih američkih medija, ovo istraživanje koje je objavio portal "RealClearPolitics" ukazalo je na to da su protesti koji besne već 9. dan zbog smrti Džordža Flojda značajno uticali na rast popularnosti demokratskog kandidata, odnosno značajni pad podrške Trampu, predstavniku republikanaca.

Zbog solidnih šansi da će Bajden uskoro ponovo sedeti u Beloj kući, korisno je poznavati i prespitati njegov odnos prema Srbiji, NATO intervenciji, odnosima Prištine i Beograda, kao i potencijalnom pomirenju na Balkanu.

Video: Hilari Klinton u Bajdenovoj koži: Demokrate traže protivkandidata za Trampa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe T.

    6. jun 2020 | 19:23

    Manimo se pogađanja : Kako bi bilo , kad bi bilo ! Svi oni gledaju samo svoje interese . Njima je do šiptara stalo ko do lanjskog snega : Trebaju im samo kao bašibozuci za njihove ratove posvetu . Nas misle da drže na uzdi samo ako uspeju da nas uvuku u NATO ! Njima je glavna meta Rusija i Kina i spremaju se za ratovanje protiv njih ! Mi moramo ostati SVOJI , NIŠTA NE POTPISIVATI , JAČATI VOJSKU i EKONOMIJU i ČEKATI NAŠIH 5 MINUTA ! A to će doći !!!!

  • Bole

    6. jun 2020 | 20:23

    Mi smo ti koji odlucujemo o nama. Kosovo i Metohija je Srbija o tome nema pregovaranja.

  • aaaaaa

    6. jun 2020 | 18:48

    Biću brutalno iskren, volio bih da Tramp pobijedi naravno jer je dobar čovjek, i sa Trampom mi igramo produžetke ali se neću buniti ni bajden da dobije zato što znam da ćemo da im izlomimo zube tako ko god da dobije ja sam zadovoljan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA