≫ 

Reakcije na ukidanje mera reciprociteta: Beograd pozdravlja odluku, među Albancima "leti perje"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je odluku Prištine da ukine sve zabrane trgovine sa Beogradom i rekao da veruje u snagu srpske ekonomije i kompanija

  • 14
Kosovo, skupstina Foto: Tanjug/AP

Odluka Vlade u Prištini, da ukine mere reciprociteta, izazvala je burne reakcije. Dok iz Beograda pozdravljaju taj potez, u Prištini je počelo da "leti perje" među prištinskim političarima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozdravio je odluku Prištine da ukine sve zabrane trgovine sa Beogradom i rekao da veruje u snagu srpske ekonomije i kompanija.

Prema njegovim rečima, može se uspostaviti dobar poslovni odnos Srba i Albanaca i od takvog odnosa i jedni i drugi mogu imati velike koristi.

Sa tim je saglasan i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić, koji je poručio da je ovo moralo odavno da se dogodi, ali je iskoristio priliku da pozove privrednike sa obe strane da iskoriste priliku da se bolje povežu i stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti.

Marko Ðurić, direktor kacelarije za KiM Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je da su ove mere odavno trebale biti ukinute-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine je neophodni sastojak normalizacije odnosa, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju - istakao je Ðurić.

Samoopredeljenje: Hoti ovom odlukom "ukida naš suverenitet"

Predsednica kosovske skupštine i potpredsednica Demokratskog saveza Vjosa Osmani usprotivila se odluci vlade o uklanjanju "reciprociteta", ocenivši da je njome otvoren put Hašimu Tačiju za postizanje sporazuma sa Beogradom.

- Odricanje od prava na jednako postupanje znači odricanje od prava da se Kosovo tretira suvereno. To znači da ne želite da se vaša država tretira jednako sa drugima. Nazvati reciprocitet preprekom znači da ne verujete da imate suverena, nezavisna i jednaka prava, kako je predviđeno Deklaracijom o nezavisnosti i ustavom zemlje  - napisala je Osmani.

I potpredsednica pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu slično je regaovala, rekavši da "uklanjanje reciprociteta predstavlja odustajanje od suvereniteta, te da nelegalna vlada trasira Tačiju put za sporazum sa Srbijom".

Tači pozdravio odluku

Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekavši da je sada odgovornost na Beogradu.

Hašim Tači Vladinu odluku o uklanjanju "reciprociteta" pozdravio je predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači rekavši da je sada odgovornost na Beogradu-Foto: Profimedia/AFP

Hašim Tači je pozdravio današnju odluku vlade da ukloni sve barijere koje je, kako je naveo, "Srbija do sada koristila kao izgovor za blokiranje dijaloga za normalizaciju međudržavnih odnosa".

- Sada međunarodni pritisak mora da bude usmeren na Srbiju kako bi se nastavio dijalog bez gubljenja vremena, a koji mora da se završi međusobnim priznanjem dveju zemalja - naveo je Tači.

Video: Priština dobila novu vladu, Avdulah Hoti premijer tzv. Kosova

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    6. jun 2020 | 12:49

    Ne razumem taj narod, oni stvarno ubedjeni da su sila i nekakva drzava a sami znaju da im nije USA ipo malo Nemacke da nebi postojali ni sad ni u buduce

  • Rastko

    6. jun 2020 | 14:01

    Sprdacina prepuna splacina.

  • ivan

    6. jun 2020 | 14:21

    ako je djuric pozdravio ovu odluku, onda je to siguran znak da ce srbima na kosovu biti bolje. posle 5:0 , opet smo im dali gol, poveli smo sa 6:0. jedino mi je zao sto srpski narod na KiM ne vidi i ne oseca nase vodjstvo od CAK 6 razlike!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA