≫ 

Kineska zahvalnost Srbiji, Si Đinping uputio pismo: Naše zemlje su dosledne u međusobnoj podršci

Čvrsto međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj za Sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije - navodi se u pismu kineskog predsednika

  • 2
Brnabić - Si Ðinping Foto: Milena Đorđević

Kineski predsednik Si Đinping zahvalio je u pismu predsedniku Srbije na čvrstoj podršci kineskoj strani za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, što, kako je naveo, visoko ceni.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Kine Čen Bo, koja mu je uručila pismo predsednika Si Đinpinga.

Si je Vučiću u pismu zahvalio na "čvrstoj podršci kineskoj strani za očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti".

- Kina i Srbija su dosledne u međusobnom razumevanju i međusobnoj podršci u pitanjima od vitalnih interesa i ozbiljnih briga. Čvrsto međusobno političko poverenje udarilo je čvrst temelj za Sveobuhvatno strateško partnerstvo između Kine i Srbije. Nedavno smo telefonom razgovarali o saradnji u borbi protiv Kovid-19. Naše dve zemlje se međusobno podržavaju i zajedno se bore protiv epidemije, čime su još jednom na delu pokazale bratstvo i prijateljstvo - naveo je Si.

Ukazuje da se Kina i Srbija zalažu za nezavisnu i samostalnu politiku, kao i za odlučno očuvanje suvereniteta i nacionalne bezbednosti, i protive se mešanju sa strane.

Aleksandar Vučić, Si Đinping Si Đinping i Aleksandar Vučić prilikom jedne od posete NR Kini-Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

- Poklanjam veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore za neprekidno produbljivanje bilateralnih prijateljskih odnosa i saradnje u različitim oblastima, kao i u očuvanje međunarodnog prava i pravde, kako bismo dali svoj aktivan doprinos izgradnji zajedničke sudbine čovečanstva - piše u pismu predsednika Sija.

Zahvalnost na podršci Kine tokom epidemije

Predsednik Vučić je ponovio zahvalnost za podršku koju Srbija dobija od Kine i predsednika Sija, posebno za pomoć tokom epidemije koronavirusa.

Ambasadorka Čen je rekla da je lični kontakt predsednika Vučića i predsednika Sija, uključujući i njihov nedavni telefonski razgovor, dao podsticaj vezama dveju zemalja i ohrabrenje kineskim privrednicima da snaže saradnju sa srpskim partnerima.

Dvoje sagovornika su izrazili nadu da bi mogla da bude uvedena direktna avionska linija između Beograda i nekog od velikih gradova u Kini.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su konstatovali i dobar napredak konkretnih zajedničkih projekata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sara

    8. jun 2020 | 00:03

    Bas lepo...samo jos da Aliekspres i Srbiji ukine putarinu. Da vidimo bas tu naklonost i na tom polju.

  • Max

    8. jun 2020 | 00:57

    Nista vise ne verujem ovim Kinezima. Nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA