Lajčak u Prištini: Znam datume za dijalog, ne mogu da objavim

Moram da koordiniram sa partnerima i nemamo vremena za gubljenje - rekao je Lajčak

  • 3
Miroslav Lajcak Foto: Profimedia

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak stigao je danas u Prištinu i po dolasku rekao da je dijalog u Briselu važan, jer je budućnost tzv. Kosova u EU.

Lajčak je novinarima u Prištini rekao da zna datume sastanaka za nastavak dijaloga u Briselu, ali da za sada ne može da ih saopšti, prenosi prištinski mediji.

- Imam datume, ali ne mogu za sada da ih objavim, jer moram da koordiniram sa partnerima i nemamo vremena za gubljenje - rekao je Lajčak.

Kako je naveo, svestan je sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, ali je po njemu najvažnije da započne dijalog, jer je budućnost tzv. Kosova evropska.

Sastanak sa Tačijem

Evropa je veoma ozbiljna u vezi sa regionom i dijalogom izmedu Beograda i Prištine, a cilj je postizanje sveobuhvatnog i dugoročnog sporazuma kojim će se rešiti svi sporovi između dve strane, rekao je danas u Prištini predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Očekujem da će dijalog biti uspešan, kazao je slovački diplomata na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, preno je Kosovo onlajn.

Lajčak je rekao i da njegovo imenovanje pokazuje da je EU veoma ozbiljna kada su u pitanju regionalna pitanja.

Hašim Tači Hašim Tači - Foto: Profimedia/AFP

- Nastavićemo da komuniciramo. Nastaviću da se sastajem sa drugim predstavnicima i nastaviću svoju posetu Srbiji - poručio je Lajcak.

Tači je rekao da je zvaničan stav Prištine da u ovom procesu treba da se omogući vizna liberalizacija za građane tzv. Kosova i da pregovori treba da se okončaju obostarnim priznanjem.

- Kosovo ima budućnost i alternativu da bude deo evropske porodice. Takode smo razgovarali o obavezama koje ce Lajcak imati po pitanju pregovora Kosova i Srbije. Svaki pokušaj koji vodi potpunoj normalizaciji izmedu Kosova i Srbije je dobrodošao - rekao je Tači.

Slovacki diplomata sastaće se danas i sa predsednicom parlamenta Vjosom Osmani i premijerom Avdulahom Hotijem.

Ovo je prva poseta evropskog izaslanika Prištini od preuzimanja dužnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    16. jun 2020 | 17:02

    Ima konkretno da ti kaže da ti je vreme na slobodi isteklo...

  • Tig

    16. jun 2020 | 20:11

    Da li na KiM vecina stvarno zele u EU.Cisto sumnjam.

  • Прле

    16. jun 2020 | 21:22

    Значи седење на две столице се ближи крају! Шта ли ће Србија изабрати признање самосталног Косова и ЕУ? Или Евроазиску унију? Ја бирам ово друго.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA